İcra affında son detaylar belli oldu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamayla düşük gelirli vatandaşların icra ve haciz sorunları üzerinden kavuşulan çözümün kısa bir zamandan sonra hayata geçecek. Hangi borçlara ait dosyalar kapsamda? Düzenleme ne zaman yapılacak? İşte detaylar...

İcra affında son detaylar belli oldu!

Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldıktan sonra ilk gündem maddesi olan icra ve haciz düzenlemesi kapsamında 2 bin liranın altındaki borçları içeren yaklaşık 10 milyon icra dosyası tasfiye edilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bakanların teknik çalışmasının ardından kabineye sunulan taslağa yönelik hazırlıklar Adalet Bakanlığı sorumluluğunda ilerliyor. 

İcra affında son detaylar belli oldu! - Resim : 1

İcra affı hangi tarihleri kapsıyor?

Düzenlemeye göre, 5 Ağustos 2022 tarihinden önce icra takibi başlatılmış 2 bin lira ve altındaki alacaklar gider gösterilerek vergiden düşürülecek. Böylece vatandaşın icra borçları silinecek.

Düzenlemeyle beraber gerçek kişilerin varlık yönetim şirketleri ve işletme hesabına göre defter tutan şirket veya kurumlara olan borçları tespit edilecek.

Devlet, yasa değişikliğinin resmi olarak Meclis'te kabul edildiği zaman icra takibindeki 2 bin TL'ye kadar olan bireysel borçları silecek. Böylece icra takibine konu yaklaşık 10 milyon dosya temizlenecek ve yaklaşık 5,5 milyon vatandaş icra takibinden kurtulmuş olacak. Düzenleme kapsamında 30 milyar liraya kadar harcama yapılması öngörülüyor.

İcra affından nasıl yararlanılır?

Sadece 15 Ağustos 2022 öncesinde icra takibi başlatılan borçlar silinebilecek. Bununla beraber borç sınırı ise 2 bin lira olacak. Her ailenin birden fazla icra dosyası düzenleme kapsamında silinebilecek ve  düzenlemenin kapsadığı dosyalar ise elektik, su, doğalgaz ve telefon aboneliklerinden kaynaklanan borçlar. Bununla beraber Varlık yönetim şirketlerine devredilen borçlarda üst sınırı 2 bin 500 lira. Düzenleme ise 1 Ekim Meclisin açılmasından sonra gündeme getirilecek. 

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com