Petrolün Geleceği: Arz Endişesi Fiyatları Yükseltiyor

Uluslararası piyasalarda, Brent petrolün varili 86,97 dolar seviyesinden alıcı buldu. Bu fiyat hareketinde, petrol arzına yönelik artan endişelerin etkisi büyük oldu.

Petrolün Geleceği: Arz Endişesi Fiyatları Yükseltiyor

Brent petrolün varili, dün 87,64 dolara kadar yükseldikten sonra günü 86 dolar seviyesinde tamamladı. Bugün ise saat 12:00 itibarıyla yüzde 1,13'lük bir artışla 86,97 dolardan işlem görmekte. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 83,97 dolardan alıcı buldu.

Küresel Arz Endişeleri Etkili

Petrol fiyatlarında yaşanan bu yükselişte, küresel petrol arzına ilişkin artan endişelerin etkisi büyük oldu. İsrail-Filistin çatışması sonrası piyasalarda petrol tedarikine yönelik oluşan endişeler, petrol fiyatlarının ani yükselmesine neden oldu.

İsrail-Filistin Çatışması ve Petrol Arzı

İsrail'in küresel petrol tedarikindeki rolü sınırlı olsa da devam eden saldırılar, çatışmanın bölgeye yayılması halinde petrol arzına zarar verebileceği ve yılın geri kalanında beklenen arz açığını daha da derinleştireceği endişelerine yol açıyor. Dün İsrail'in Suriye'ye saldırısının, Şam ve Halep'teki uluslararası havalimanlarının eş zamanlı olarak hizmet dışı kalması, çatışmanın daha da genişleyebileceği tehlikesini artırdı.

ABD'de Talep Zayıflığı

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de talebin zayıfladığına işaret eden veriler, fiyatların yükselmesini sınırladı. ABD Enerji Enformasyon İdaresinin açıkladığı verilere göre, ülkenin ticari ham petrol stokları yaklaşık 10 milyon 200 bin varil arttı.

Teknik Analiz ve Seviyeler

Brent petrolde teknik olarak 87,06 ile 87,42 dolar aralığının direnç, 86,70 ile 86,34 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Petrol fiyatları, küresel arz endişeleri ve bölgedeki jeopolitik gelişmelerle şekillenmeye devam ediyor.

Etiketler