Petrol piyasasında arz endişesi devam ediyor! Fiyatlar nasıl etkilenecek?

Petrol piyasasında talep endişeleri fiyatlar üstünde baskısını artırırken, küresel piyasalarda merkez bankalarının agresif faiz artırımları yüksek faiz oranlarına ihtiyaç duyulacağı beklentisini çoğalttı. Bununla beraber petrol haftanın ilk işlem gününe prim kazanarak başladı.

Petrol piyasasında arz endişesi devam ediyor! Fiyatlar nasıl etkilenecek?

Petrol haftanın ilk işlem gününe prim kazanarak başladı. Bunun etkilerinden biri de dünyanın önde gelen merkez bankalarının enflasyonla mücadelesinde yüksek faiz artırımlarına gitmesiyle, daha yüksek faiz oranlarına ihtiyaç duyulacak olmasına dair beklentinin petrolde arz endişesini tetiklemesi. 

Petrol piyasasında arz endişesi devam ediyor! Fiyatlar nasıl etkilenecek? - Resim : 1

Küresel enflasyon petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor

Son zamanlarda varil stokların çoğalması endişesiyle gündemde olan ABD ham petrolü, geçtiğimiz hafta yüzde 2,5 seviyesinde değer kazandı ve ham petrol varil fiyatı 94 dolar seviyesine yükseldi.

Libya'da yaşanan gelişmeler ve  Avrupa'nın enerji krizi petrol sevkiyatlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Bununla beraber petrol piyasasında talep endişesi gittikçe artabilir.

İran, AB'nin nükleer anlaşmayı canlandırma önerisiyle, ABD ile yapılan alışverişin önümüzdeki aya kadar sürmesi ve artan petrol fiyatlarının önüne geçebilecek bir anlaşmanın yakın olduğu belirtti.

FED Başkanı Jerome Powell, yüksek enflasyonla mücadele için yüksek faiz artırımına gidilmesi ile daha yüksek oranlara ihtiyaç duyulacağı konusunda uyarma yaparken, Avrupa Merkez Bankası faiz artırımına gitmekten başka çare olmadığını vurguladı.

Bununla beraber Suudi Arabisten, petroldeki düşüşün son bulması için OPEC+ grubunun, başka ülkelerden destek alarak üretimi kısma olasılığının gündemde olduğunu belirtti. Öte yandan Kazakistan ham petrolü için sevkiyat terminalinden yapılan yüklemelerde sıkıntı olduğu açıklandı.

Singapur'da bulunan  Vanir Global Markets Genel Müdürü James Whistler bahsedilen konu ile ilgili,  "Şahin merkez bankalarının daha yüksek faiz oranlarını ve yumuşak bir ekonomik görünümü körüklemelerine rağmen, arz yönlü sorunların yükselişi sürdürmesi nedeniyle petrol yükselmeye devam ediyor. Kongo ve Libya'nın Suudi Arabistan'ın görüşlerini desteklemesiyle OPEC üretim kesintisi için bir ivme varken, Kazakistan'ın devam eden arz sorunları var" sözlerine yer verdi.

brent petrol

Brent petrol varil fiyatı ne kadar?

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde 101,21 dolara kadar yükselen Brent petrol, haftanın ilk işlem gününde 99,01 dolar seviyesinden başladı. Brent petrol varil fiyatı Geçtiğimiz haftanın son kapanışına kıyasla yüzde 0,41 seviyesinde artış gösterdi ve 93,53 dolar seviyesine geldi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Alış 87.2
Satış 87.32
Değişim -0.3299%
Son Değer 87.25
En yüksek 88.66
En düşük 86.99
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
XTI/USD Ham Petrol US Spot Amerikan Doları
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 83.41
Satış 83.45
Değişim -0.4599%
Son Değer 83.42
En yüksek 84.15
En düşük 83.18
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler