İsveçli milletvekillerinin PKK sempatizanı paylaşımı krize neden oldu!

İsveç'te hükümet koalisyonunda Sol Parti üyelerinin kanlı terör ortağı PKK ve YPG bayrakları ile fotoğraflarını paylaşması iki ülke arasında krizin büyümesine neden oluyor.

İsveçli milletvekillerinin PKK sempatizanı paylaşımı krize neden oldu!

İsveç'te hükümet koalisyonunda Sol Parti üyelerinin kanlı terör ortağı PKK ve YPG bayrakları ile fotoğraflarını paylaşması iki ülke arasında krizin büyümesine neden oluyor. İsveç Başbakanı Andersson, konu ile ilgili olarak hemen tepkisini açıkladı. Dışişleri Bakanı Linde'nin İsveç'te bir gazeteye verdiği röportajda 'Türkiye' sözleri ise başta İsveç basınında olmak üzere tüm dünyada ses getirdi.

İsveçli milletvekilleri

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin savaşa dönmesinin ardından Finlandiya ve İsveç NATO ülkesi olmak için çalışmalarına hız kazandırmış fakat Türkiye bunun önünde durmuştu. Gerekçe olarak ise PKK ve YPG terör örgütü üyelerine karşı takındıkları tavır ve ayrıca destek olarak gösterilmişti. 

Sol Partili İsveç'li vekiller ile terör örgütü üyeleri arasında samimiyet artıyor

Terör örgütü PKK ve YPG'ye destek verdikleri gerekçesi ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hayır oyuna neden olan İsveç ve Finlandiya'dan ilginç görüntüler gelmeye devam ediyor. Daha önceleri İsveç ve Finlandiya'nın terör örgütüne destek vermeyeceğinin garantisini vermesi ile gündemde olmasına karşılık koalisyon hükümetinin sol partili milletvekilleri PKK bayraklı fotoğraflarını paylaşması ile birlikte müzakereler yeniden zora girdi.

İsveç Başbakanı konuya müdahale etti

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Sol Parti milletvekilleri arasında yer alan Daniel Riazat, Momodou Malcolm Jallow ve Lorena Delgado Varas'ın eli kanlı terör örgütü propagandası yapmasını yalnızca kınadı. 

İsveç'teki resmi haber ajansına açıklamalarda bulunana Andersson, "PKK sadece İsveç’te değil AB ülkelerinde de terör örgütleri listesinde. Bu bayrakla poz vermek aşırı derecede uygunsuz" dedi.

Andersson, İsveç Devlet TV kanalı SVT'ye yaptığı başka bir açıklamada ise, 11 Eylül 2022 tarihinde yapılması planlanan genel seçimin ardından terör örgütü PKK'nın bayrağını sallayan Sol Parti ile tekrardan bir ortaklık düşüncesi bulunmadığını dile getirdi. 

Dışişleri Bakanı Ann Linde de eli kanlı terör örgütü PKK'nın bayrağı ile poz veren Sol Parti milletvekillerine tepki gösterdi. Linde, Twitter hesabından Adalet ve İçişleri Bakanı Morgan Johansson'u da etkileyerek şu ifadeleri kullandı:

 Bu kesinlikle kabul edilemez, PKK, 1984 yılında Olof Palme hükümeti tarafından terörist örgüt ilan edilen ve birçok masumun canına kıyarak vicdanları yaralayan bir örgüttür. Sol parti PKK eylemini derhal bırakmalıdır.

Etiketler