Petrol fiyatlarında düşüş yaşandı

Sürekli olarak değişiklik gösteren petrol fiyatları, FED’ in faizleri artırmasıyla petrole olan talebinde düşüş yaşanması beklentisi ve Libya’nın petrol ihtiyacını artıracağı yönündeki ifadeleri ile birlikte petrol fiyatlarında değişiklik bekleniyor.

Petrol fiyatlarında düşüş yaşandı

FED’in faiz kararı sonrası uzmanlar tarafından petrol fiyatlarında bir düşüş yaşanması beklentisi olduğu ifade edildi. Petrol fiyatlarının sürekli değiştiği bu günlerde böyle beklenti oluşması çoğu kişi tarafından olumlu karşılandı. FED’in faiz kararının yanı sıra dünyanın en büyük üretim sanayisine sahip olan ülkelerden bir tanesi olan Çin’de, koronavirüs etkisinin devam etmesi, üretim kapasiteleri alanında bir düşüş olması, petrolle olan talepte düşüş yaşandığını gösteriyor. Petrole olan talebin azalmasının yanı sıra Libya Ulusal Petrol Şirketi’nin petrol üretim kapasitelerinin artırımına yönelik bir açıklamada bulunması petrol fiyatlarında düşüş yaşanacağının sinyalini veriyor. Libya Ulusal Petrol Şirketi, petrol üretim kapasitelerini 1.2 milyon varile çıkaracaklarını ifade etti. Bu da piyasada olan petrolün artmasına böylelikle petrol fiyatlarında düşüş yaşanmasına neden olacaktır.

Petrol fiyatlarında düşüş yaşandı

Petrol fiyatlarında Fed baskısı

Petrol fiyatlarında önemli bir yere sahip olan FED, iki gün süren toplantının ardından petrol fiyatlarında nasıl bir etkilenmenin yaşanacağına dair bizlere ipucu verecek. Oldukça önemli olan bu toplantı sonrasında FED’in ekonomik aktivitelerinde bir değişiklik yapılacağını düşünülüyor. Ekonomik aktiviteleri belirli bir seviyede engellemeye çalışarak petrole olan ihtiyacı azaltmayı hedefliyor.

Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan savaştan dolayı piyasalarda değişikliğe sebep olan savaş, petrol fiyatlarında değişiklik yaşanmasına neden oldu. Rusya’ya karşı duran devletlerin, Rusya’dan petrol alınmayacağı yönünde karar alması, petrole olan talebin artmasına neden oldu. Yeni alternatifler arayan Rusya karşıtı devletler, petrole olan talebin artmasına neden oldu. Bu da petrol fiyatlarında değişiklik yaşanmasına, fiyatlarda istikrara kavuşulmamasına neden oldu.

Ekonomideki öngörülerin piyasaya etkileri  

Reuterse açıklamalarda bulunan Tetsu Emori şu ifadeleri kullandı:

“ABD Merkez Bankası’nın agresif faiz artışlarının küresel ekonomiyi yavaşlatacağına ve yakıt talebini azaltacağına dair artan endişeler nedeniyle petrol fiyatları baskı altında” şekillinde bir açıklamada bulundu.

Buna göre dünya genelinde petrol fiyatlarında bir değişiklik yaşanacağı öngörülüyor.

Etiketler