Otomotiv ihracatında gaza basıldı

Türkiye otomotiv sanayinin temmuz ayı içerisinde ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine nazaran, yüzde 3.5 artış göstererek toplam 2 milyar 51 milyon dolar oldu.

Otomotiv ihracatında gaza basıldı

Türkiye otomotiv sanayinin temmuz ayı içerisinde ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine nazaran, yüzde 3.5 artış göstererek toplam 2 milyar 51 milyon dolar oldu. Bu dönem içerisinde tedarik sanayi ihracatı yüzde 10 büyüme gösterdi ve 910 milyon dolara ulaştı. Diğer bir yandan ise otomobil ihracatında yüzde 8 azalma yaşanarak toplam 534 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. En fazla ihracat ise listelendiği zaman Birleşik Krallık’a yapıldığı açığa çıktı.
 
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), temmuz ay içerisinde ait otomotiv ihracatı verilerini detaylı bir şekilde açıkladı. Geçmiş olduğum ay içerisinde Türkiye’nin otomotiv sanayi ihracatı yüzde 3.5 oran artış ile toplam 2 milyar 51 milyon dolar oldu. Ocak-Temmuz dönemi içerisinde ise bir önceki yılın aynı dönemine nazaran toplam olarak otomotiv ihracatı, yüzde 5.8 oranında artışa geçerek toplam 17.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu noktada, ortalama olarak aylık ihracatı toplam 2.5 milyar doları buldu. Türkiye ihracatında ikinci sırada ise yer alan otomotiv sanayinin payı da toplam yüzde 11 olarak gerçekleşti.

Otomotiv ihracatında gaza basıldı

Artış yaşanmaya devam etti

Temmuz ayı içerisinde rakamlarını değerlendiren OİB Yönetim Kurulu Başkanı olan Baran Çelik, “Yüksek enflasyonun da etkisi ile birlikte en büyük pazarlarımızdan biri olan Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri gibi pazarlarda yaşanan olası daralmalar, talep değişimleri ve beraberinde uzun bayram tatiline rağmen geçen ayki performansımızda artış devam etti. Geçen ay içerisinde en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ürün grubu tedarik endüstrisinde çift haneli olarak artış kaydettik. Birleşik Krallık  yüzde 38 oranında artış ile Almanya’yı  geçerek en fazla ihracat yapılan ülke olarak kayıtlara geçti. Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Romanya’ya çift haneli artış yaşadık” ifadelerini dile getirdi. Çelik, otomobil grubunda yaşanan düşüşün ise ağırlıklı olarak temmuz ayı içerisinde kapanan fabrikalardan kaynaklandığını dile getirdi.
 

Tedarikte çift hane

Geçtiğimiz ay içerisinde tedarik sanayi ihracatı yüzde 10 oranında artış ile toplam 910 milyon dolar oldu. Diğer bir yandan ise binek otomobil ihracatı yüzde 8 oranında azalma yaşayarak toplam 534 milyon dolar, otobüs grubu ihracatı yüzde 7 oranında azalma yaşayarak toplam 102 milyon dolar, kamyon grubu ihracatı yüzde 1 oranında artış yaşayarak toplam 395 milyon dolar  oldu. Tedarik sanayisi doğrultusunda en fazla ihracat gerçekleştiren ülke olan Almanya’ya ihracat yüzde 6 oranında artış yaşarken, Rusya’ya yüzde 3, ABD’ye yüzde 20, Polonya’ya yüzde 21, Birleşik Krallık’a yüzde 12, İspanya’ya yüzde 50 oranında artış, İtalya’ya yüzde 8 oranında düşüş görüldü.


Binek otomobillerde önemli pazarlardan Almanya’ya yüzde 15, Birleşik Krallık’a yüzde 77, İtalya’ya yüzde 30, Fransa’ya yüzde 29, Belçika’ya yüzde 47, Hollanda’ya yüzde 36 artış görülürken, Slovenya’ya yüzde 13, İspanya’ya yüzde 54, Polonya’ya yüzde 9  ve İsrail’e yüzde 40 düşüş yaşandı.

En büyük pazar artık değişti

Temmuz ayı içerisinde en büyük pazar bu defa Almanya yerine Birleşik Krallık oldu. Birleşik Krallık’a yüzde 38 oranında artış ile toplam 321 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi.

Almanya’ya ise yüzde 8 oranında artış ile toplam 294 milyon dolar ihracat yaşandı. İtalya’ya yüzde 16 oranında artış ile toplam 152 milyon dolar ihracat yapılırken, yine Polonya’ya yüzde 4, Birleşik Devletlere yüzde 36, Hollanda’ya yüzde 13, Romanya’ya yüzde 17, Yunanistan’a yüzde 34 ihracat artışı, , İspanya’ya yüzde 7, Fransa’ya ise yüzde 3, Sovenya’ya yüzde 34, Belçika’ya yüzde 6 ve Rusya Federasyonu’na ise yüzde 8 oranında ihracat düşüşü yaşandı.
İhracattan almış olduğu yüzde 59 oranında pay ile en büyük ülke grubu olarak nitelendirilen Avrupa Birliği ülkelerine temmuz ayı içerisinde ihracat değişim yaşanmadı. Böylelikle toplam 1 milyar 208 milyon dolar oldu. Geçtiğimiz ay içerisinde diğer Kuzey Amerika Serbest Ticaret Ülkelerine yüzde 30 ve Avrupa Ülkelerine yüzde 34 ihracat artışı görüldü.
 

Etiketler