Türkiye’nin dev otomotiv şirketleri üretime ara veriyor!

Ağustos ayının yaklaşması ile Türkiye'de pek çok otomobil firması üretime ara verdiğini duyurdu. Üretime verilen aranın asıl sebebi onarım ve bakım olup belli sürelerde üretimin durması olumsuz olarak yorumlandı.

Türkiye’nin dev otomotiv şirketleri üretime ara veriyor!

Türkiye’de otomotiv üretimine mola! 

Tofaş Bursa fabrikasında 8 ile 21 ağustos tarihleri arasında bakım ve onarım nedeni ile otomotiv üretimine ara verdiğini duyurdu. Yapılan açıklama sonrası bu üretim molasının ne kadar süreceği merak edilmeye başlandı. Otomotiv üretim süreci son 1 yıl içinde bazı kur sorunları ile sürekli olarak sorun yaşamaya devam ediyor.

KAP tarafından şöyle bir açıklama geldi. “Şirketimiz Bursa fabrikasında 08.08.2022 – 21.08.2022 tarihleri arasında planlı izin kullanımı, üretim hatlarında yapılacak planlı bakım-onarım çalışmaları sebebiyle üretime geçici olarak ara verilecektir. Bahse konu dönemde çalışanlarımız yıllık izin hak edişlerini kullanacak olup, fabrikamızda nöbetçi personel ile sadece bakım ve revizyon çalışmaları gerçekleştirilecektir.” İfadelerini kullandı.

Ford otomotivde 4 fabrikası için tarih verdi!

Ford Otomotiv, yıllık izin dolayısıyla fabrikalarında üretime belli tarihler arasında ara vereceğini duyurdu. KAP tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı. “Fabrikalarımızda aşağıda belirtilen tarihler arasında üretime ara verilecektir. Bu dönem zarfında fabrikalarımızda periyodik bakım çalışmaları gerçekleştirilecektir. Yeniköy fabrikamızda ayrıca yeni yatırımlarımız için üretim hatlarımızın hazırlanma çalışmaları gerçekleştirilecektir.” İfadelerine yer verildi.

Açıklama sonrası Gölcük transit hattı 1 ile 15 ağustos tarihlerinde faaliyete geçeceğini duyurdu. Diğer yandan Gölcük custom hattı 1 ile 12 ağustos tarihlerine faaliyete geçerken yeni köy fabrikası kapılarını 1 ile 25 ağustos tarihlerine üretime açacağını duyurdu. Son olarak ise Eskişehir’de bulunan ford fabrikaları 1 ile 15 ağustos tarihinde üretime başlayacağını duyurdu.

Üretimde molanın asıl nedeni ne?

Üretimin asıl nedenleri bakım ve onarım olarak adlandırılsa bile ülke genelinde yaşanan ekonomik kriz durumu bu molanın sebebi olarak karşımıza çıkıyor. Pek çok otomotiv şirketinin aynı dönemler içinde yaptığı mola süresi bu krizin etkili olup olmadığı konusunda tereddütler yaşattı.

Otomotiv sektörlerinin belli sürelerde yaptığı mola süreleri yıllık izin olarak adlandırılması bile bu durumun anlaşılmasının sebebi olamadı. Ancak dünya genelinde bazı otomotiv şirketleri de üretim konusunda molalar yaparak dünya genelinde otomobil fiyatlarının artmasına neden oldu.