Tesla araçları için dikkat çekici iddia

ABD'nin önde gelen elektrikli otomobil üreticisi Tesla şirketinin araçları için şok edici bir iddia ortaya atıldı. İddialara yönelik Tesla, veri güvenliği konusunda büyük risk taşıyor.

Tesla araçları için dikkat çekici iddia

ABD'nin dev şirketlerinden biri olan Tesla'nın CEO'su Elon Musk, ülkede gerçekleşen ölümlü kaza sonrası bazı verileri mahkemeye sundu. Mahkeme bu veriler karşısında, Tesla Model S'i gerçekleşen kazada hatasız bulurken, konuya ilişkin iddiaların da gün yüzüne çıkmasına neden oldu.

Tesla'dan veri güvenliği iddiası

Çin'de bulunan Beidaihe kentine girmesi yasak olan Tesla modellerinin veri güvenliğini ihlal etmesi söz konusu. Çin Komünist Partisi bundan önce de Askeri tesislere ve çevresine Tesla araçlarının girmesini yasaklamıştı. Bu yasağın temel unsurlarından biri Tesla araçlarında bulunan sürücü aynasında yer alan kameralar. Tesla cephesinden gelen açıklama kazaların gerçekleşmesiyle devreye girmesi yönünde olurken, sürücünün izniyle de bu kameraya erişim sağlanmakta.

Bu iddiaların tartışmalı boyutu sözü edilen bu kamera kayıtlarının Tesla'ya ulaşıp ulaşmadığı. Sunulan kanıtlar kamera kayıt aktarımını desteklemese de Tesla bünyesinde çalışmış olan bazı eski mühendisler bu durumu yalanlıyor.

Mahkemeye sunulan kanıtlara bakıldığında Tesla araçlarının yaptığı hız, direksiyon temas süresi, oto pilotun ne kadar kullanıldığı şirket tarafından kaydedilirken, kaza yapan Tesla aracın her gün ortalama 145 km hız yaptığı kanıtlandı.

Tesla şirketinin üretilen yeni modellerinin GPS verisini anlık olmasa da sonradan merkezle paylaşıyor. Bu paylaşımların tamamen anonim olduğunu iddia eden Tesla, elektrikli otomobil piyasasında lider olmaya devam ediyor.

Tesla veri topluyor mu?

Ortaya atılan bu iddialar daha doğru yapay zeka deneyimi için araç kullanıcıların alışkanlıklarını elde ettiği yönünde. Bu veriler kişisel bilgileri içermediği sürece ABD'de suç sayılmamakta. Pek çok ülke için önemli olan verilerin kişisel mi yoksa anonim olması. Tesla araçlarının araç içi kameraların sürücü izin verdiği zaman kayıt alabilmesi de en dikkat çekici iddialar arasında yer alıyor.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler