Omicron varyantı nedir? Omicron hangi ülkelerde görüldü? Türkiye'de var mı?

Omicron varyantı, COVID-19'a neden olan virüs olan SARS-CoV-2'nin bir varyantı olmakla birlikte tüm dünyayı etkisi altına almaya ve adından çokça söz ettirmeye devam ediyor. Peki bu varyant Türkiye'de var mı?

Omicron varyantı nedir? Omicron hangi ülkelerde görüldü? Türkiye'de var mı?

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve herkesin nedir bu Omicron varyantı? Ne anlama geliyor sorularının cevabını şimdi hep birlikte inceleyelim..

Omicron Varyantı Nedir?

Omicron varyantı, son 2 yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsünün bir varyantı olmakla birlikte ilk olarak Güney Afrika'da görüldü. Daha sonrasında 20 ülkede birden raporlanan Omicron varyantı bulaşı oranının ve öldürücü etkisinin tüm dünyada tartışmaya neden olması ile birlikte pay piyasalarını ve değerli maden piyasalarını etkiledi. Aynı zamanda birçok ülke sınırlarını yeniden kapatmaya karar verdi.

Omicron Varyantı Belirtileri Neler?

Omicron varyantının net bir belirtisi henüz saptanmış değil çünkü çok sınırlı sayıda ve birden fazla hastada birden farklı semptom görülmesi saptanamamasının asıl sebebi. Genel anlamda ya hiç aşı olmamış ya da tek doz aşı olan vatandaşlarda ortaya çıkıyor. Genç nüfus sayılan 20-30 yaş grubunda ciddi etkileri olduğu ve direk yoğun bakıma alınmalar oldu. 

Afrika'da görülen vakalarda yoğun halsizlik şikayeti olmakla birlikte hiç bir hastada tat yada koku kaybının olmadığının altı çizildi.

Omicron Varyantı Hangi Ülkelerde Görüldü?

Omicron varyantı nedir? Omicron hangi ülkelerde görüldü? Türkiye'de var mı? - Resim : 1

ABD: 1 vaka 

Omicron varyantı nedir? Omicron hangi ülkelerde görüldü? Türkiye'de var mı? - Resim : 2

Almayanda: 9 vaka

Avusturya: 1 vaka

Avustralya: 7 vaka

Belçika: 1 vaka

Bostvana: 19 vaka

Brezilya: 2 vaka

Omicron varyantı nedir? Omicron hangi ülkelerde görüldü? Türkiye'de var mı? - Resim : 3

Çek Cumhuriyeti: 1 vaka

Danimarka: 4 vaka

Fransa: 1 vaka

Güney Kore: 5 vaka

Güney Afrika: 77 vaka

Hollanda: 16 vaka

Omicron varyantı nedir? Omicron hangi ülkelerde görüldü? Türkiye'de var mı? - Resim : 4

Hong Kong: 4 vaka

İngiltere: 2 vaka

Kanada: 6 vaka

Nijerya: 3 vaka

Norveç: 2 vaka

Portekiz: 13 vaka

Omicron varyantı nedir? Omicron hangi ülkelerde görüldü? Türkiye'de var mı? - Resim : 5

Suudi Arabistan: 1 vaka

İspanya: 2 vaka

İsrail: 4 vaka

İtalya: 9 vaka

Japonya: 2 vaka

Omicron Varyantı Türkiye'de Görüldü Mü?

Konu hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şu ifadeleri kullandı;

Omicron varyantı nedeniyle referans laboratuvarlarımızda gen sekanslama çalışmaları artırılmıştır. 17 bölge laboratuvarımızda elde edilen veriler, Ankara merkez referans laboratuvarımızda gen sekanslama yöntemiyle analiz edilmektedir. Şu ana kadar ülkemizde hali hazırda hiç Omicron varyantına rastlanmamıştır. Bununla beraber dünyada varyantın tespit edilmesini müteakip ülkemizde hızla tedbir alınmış ve belirlenen ülkelerden direk olarak veya temaslı yolcuların ülkemize giriş yapması geçici olarak durdurulmuştur. Şu an için yeni tedbirler alınmasını gerektiren bir durum yoktur. Süreç hassasiyetle izlenebilmektedir.

Covid Aşısı Omicron Varyantında Etki Gösteriyor Mu?

Konu ile ilgili resmi bir açıklama ya da bilimsel bir bulgu olmasa dahi en ilginç iddia İsrail'li yetkililer tarafından yapıldı. Son 6 ayda aşı olmuş hiçbir vatandaşının bu varyanta yakalanmadığını dile getiren yetkililerin herhangi bir bilimsel veriye dayandırmadan yaptığı bu açıklamalar birçok sağlık kuruluşu tarafından eleştirildi.

Etiketler