Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan açıklama geldi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, rezervler ve ekonomi politikası üzerine dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan açıklama geldi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün video konferans yöntemi ile yatırımcı ve ekonomistlerle bir araya geldi. Toplantıda konuşan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Mevcut para politikası duruşumuzun birikimli etkilerini 2022'nin ilk yarısında göreceğiz" dedi.

Merkez Bankası rezervleriyle ilgili konuşan Kavcıoğlu, "Rezervlerimiz son zamanlarda istikrarlı bir artış eğilimine girdi. Kararlı bir biçimde rezervlerimizi artırmaya devam edeceğiz" diye belirtti.

Kavcıoğlu şunları söyledi:

"Firmalarımızın yatırım iştahı ve istihdam beklentileri geçmiş yıllara göre bir hayli yüksek seviyelere gelmiş durumda. Cari işlemler dengesi , ağustos ve eylül aylarında fazla verdi ve yıllıklandırılmış cari işlemler dengesindeki iyileşme belirginleşerek devam etti.

Mevcut para politikası duruşumuzun 2022 senesinin ilk yarısında birikimli etkilerini gözlemleyeceğiz.Cari işlemler dengesinde kalıcı bir iyileşme için yatırımları destekleyecek, ihracatı artıracak ve ithalatı sınırlayacak uygulamaları ve politikaları önemli görüyoruz. Reeskont kredilerinin sağlamış olduğu imkanlar da bu alanlara destek verecektir.

Rezervlerimiz son zamanlarda istikrarlı bir artış eğilimine girdi. Kararlı bir biçimde rezervlerimizi artırmaya devam edeceğiz. Firmalarımızın yatırım iştahı ve istihdam beklentileri geçmiş yıllara göre bir hayli yüksek seviyelere gelmiş durumda. Döviz sektöründe realist olmayan, sağlıksız fiyat oluşumu var, TCMB yüksek volatiliteye müdahale edebilir."

Kavcıoğlu'nun konuşması ile birlikte dolar fiyatlarında hızlı bir volatilite yaşandı ve arkasında duruldu. konuşma esnasında yaklaşık 20 25 kuruş kadar değişkenlik gösteren Dolar / TL paritesinde şu an ise fiyatlama 13,41 TL seviyesinde gerçekleşiyor. Dün yapılan Merkez Bankası sağlıksız fiyat biçimine müdahalenin tekrarının yaşanıp yaşanmayacağı ise belirsizliğini sürdürüyor.

Kavcıoğlu ayrıca, MB'nın faiz indirimi konusunda artık yeterli seviyeye yeterince yaklaştığımızı ve artık faiz indirimlerinde sona geldiğimizi düşündüğünü dile getirdi.

Faiz indiriminin son bulmaya yaklaşması ile birlikte Dolar/TL seyrinde nasıl bir yol haritası izlenmeli takip edeceğiz.

Tüm haberlerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız https://t.me/birborsa

Etiketler