O mesleklere dikkat! 250 bin lira hibe desteği geliyor

Ülkemizde unutulan mesleklere KOSGEB ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geri ödemesiz 250 bin lira hibe desteği geliyor. Bu meslekler arasında kuruluş, işletme ve yetiştirme, makine ve teçhizat, tanıtım ve pazarlama yer alıyor.

O mesleklere dikkat! 250 bin lira hibe desteği geliyor

Unutulmaya yüz tutmuş meslekler için destek paketi hazırlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, istihdam oluşturmak şartıyla 250 bin liraya kadar ödemesiz destek vermeye hazırlanıyor.

gramofon tamircisi

Destek paketine nasıl başvurulur?

Bununla beraber bu zamana kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı 602 işletmenin ön başvurusunu kabul etti. Yardım paketinden yararlanmak için KOSGEB veri tabanına kayıt olmak ve başvurmak gerekiyor. Başvurular ise 30 Eylül'e kadar devam edecek.

Öte yandan başvurulan ve onaylanan işletmeler arasında gramofon tamircisi, ahşap işleri, bıçakçılık, bakırcılık, deri işleri yer alıyor.

Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı olarak adlandırılan destek paketine 800 işletmeden 602 tanesinin ön başvurusu kabul edildi. Destek paketinden yararlanmak için son gün 30 Eylül'de son bulacak.

dokumacılık

250 bin hibe ediliyor

Bahsedilen yardım paketiyle usta-çırak ilişkisini tekrar canlandırmak hedeflenirken, bu kapsamda yeni istihdama yer açan işletmelere 250 bin lira geri ödemesiz destek sağlanacak.

Destek paketine başvuruda bulunan mesleklerin arasında, seramik, ahşap işleri, bıçakçılık, bakırcılık, deri işleri, çalgı yapımcılığı, dokumacılık, şapka imalatı, gramofon tamirciliği, at arabası/fayton gibi meslekler bulunuyor.

Türkiye'nin 72 ilden başvuru gerçekleştirilirken en fazla talep İstanbul, Denizli, Gaziantep, Şanlıurfa ve Bursa'dan geldi.

O mesleklere dikkat! 250 bin lira hibe desteği geliyor - Resim : 3

Makinelerinde yerli üretim kullanana yüzde 15 ekstra destek yapılacak 

Kuruluş, işletme ve yetiştirme, makine ve teçhizat, tanıtım ve pazarlama başlıklarına da geri ödemesiz destek sağlanacak.

Bu kapsamda işletme sahibinin mesleki birimlerini aktarması için alacağı personel için 150 bin liraya kadar destek verilecek.

Bununla beraber makine ve teçhizat giderleri için üst limiti 50 bin lira olan bir destek verilecek ve desteklenecek makine ve teçhizatın yeni veya en fazla 3 yaşında olmasına dikkat edilecek. Şartlara uyan işletmelere yerli malı makine ve teçhizatta destek oranına yüzde 15 ilave edilecek.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler