NFT Nedir? NFT Nasıl Oluşturulur?

NFT Nedir? Yeni dijital dönüşüm sürecinde oldukça dikkat çeken NFT geleceği ile birlikte birçok kişiyi merak içerisinde bırakmıştır. Özellikle NFT hakkında yapılan yazım ve analizler ile birlikte birçok kişinin bu konuya eğilim gösterdiğini görmekteyiz. Peki, NFT Nedir? Nasıl yapılır? İşte detaylar.

NFT Nedir? NFT Nasıl Oluşturulur?

NFT Nedir? Yeni dijital dönüşüm sürecinde oldukça dikkat çeken NFT geleceği ile birlikte birçok kişiyi merak içerisinde bırakmıştır. Özellikle NFT hakkında yapılan yazım ve analizler ile birlikte birçok kişinin bu konuya eğilim gösterdiğini görmekteyiz. Peki, NFT Nedir? NFT Nasıl yapılır? İşte detaylar...

NFT Kavramı hızla yayılmaya devam ediyor. “Değiştirilemez Token” ya da “Takas Edilemez Jetonlar” olarak bilinen NFT, resim, video, ses dosyası ve sanat eseri olarak adlandırabileceğimiz eserlerin dijital olarak sahip olunmasını sağlayan bir sertifika olarak tanımlanabilir.

NFT dijital dönüşüm sürecinde, dijital mülkiyet ve dijital koleksiyonculuk kavramına yeni bir boyut getirmiştir. En genel tanımıyla dijital sertifika olarak adlandırabileceğimiz NFT, dijital sanat eserlerinin ve dijital koleksiyonları tescil ediyor ve satılabilmesini sağlıyor. Peki genel olarak NFT nedir? Nasıl alınır ve oluşturulur? İnceleyelim.

NFT Nedir?

NFT kavramının açılımı Non Fungible Token olarak yer alır. Bu tanımın Türkçe karşılığı ise “Değiştirilemez Token” ya da “Takas Edilemez Jetonlar” olarak verilebilir. NFT’ler resim, video, ses dosyası ve sanat eseri olarak adlandırabileceğimiz eserlerin dijital olarak sahip olunmasını sağlayan bir sertifika olarak tanımlanmıştır. NFT, Bitcoin ve Ethereum türünden kripto paraların veri tabanı olan blok zincirini kullanması sayesinde ayakta kalır ve eserleri kayıt altına alır. NFT ile Bitcoin ve Ethereum’un arasındaki fark ise, NFT ‘nin günlük hayatımızda sıklıkça kullandığımız paralar gibi takas edilemiyor oluşudur. Bunun sebebi NFT’lerin hiçbir şekilde takas edilemiyor olması ve takas edildiğinde değer kaybetmesidir. Bu da şu anlama gelir ki Dünya üzerinde hiçbir NFT bir diğeriyle aynı değildir. NFT’ler eşi benzeri olmayan ve tek dijital simgelerdir. Ayrıca dijital ortamda yer alan ve bir kişiye ait olan metalar aynı zamanda birer NFT ‘dir. Bu da NFT’ lerin kripto para tanımından daha geniş bir anlama sahip olan meta olarak değerlendirilebileceğini gösterir.

NFT Nasıl Ortaya Çıktı?

NFT ‘lerin nasıl ve ne zaman ortaya çıktığı ve hayatımızda bir anda nasıl popüler hale geldiği pek bilinmese de bu konuda birkaç görüş sunulmuştur. NFT’lerin ortaya çıkışı olarak blok zincirinde yer alan renkli madeni paralar ortaya sunulur. Ayrıca Matt Hall ve John Watkinson tarafından ortaya konan ve geliştirilen Crypto Punks eseri ilk değiştirilemeyen token olarak kabul görür. NFT’lerin hayatımızda bir anda popülerleşmesi ve NFT aracılığıyla yüksek rakamlarla satılan sanatçı eserlerinin sayısının artması Elon Musk’ın bir şarkıyı NFT olarak satışa sunmasıyla başladı.  Ülkemizde ise CEM Yılmaz’ın kendisinin çizmiş olduğu resimlerin NFT üzerinden satışa konulması da popülerliğini artırmıştır.

NFT Alımı Nasıldır?

NFT almak istiyorsanız ilk olarak ne türden bir eserin sahibi olmak istediğinizi kararlaştırmanız gerekir. Karar vermenizin ardından seçmiş olduğunuz eser türüne göre pazar yeri seçmelisiniz. Ardından yeterli kripto paranız ve dijital cüzdanınız varsa kolay bir şekilde NFT satın alma işlemini yapabilirsiniz. 

NFT Üretimi Nasıldır?

NFT son zamanlarda oldukça popüler hale gelse de NFT’ler nasıl üretilir? Konusu da merak edilen bir başka konudur. NFT’lerin üretimi, Ethereum blok zincirinin geliştirilmesini sağlayan kişiler tarafından hazırlanan ERC-727C token standartlarına uygun bir şekilde üretilir. Üretimi oldukça karmaşık olan NFT’ler için üretim aşaması oldukça emek ve dikkat gerektiriyor. Bu yüzden NFT üretimini kolaylaştırmak amacıyla dijital cüzdanlar yaygın hale gelmiştir. NFT’yi oluşturabilmek için dijital cüzdan yeterlidir. Bu da herkesin NFT oluşturabileceği anlamına gelir. NFT oluşturmak için dijital cüzdanınız az miktarda Ethereum ve istediğiniz içeriği yüklemeniz yeterlidir. Bu şekilde NFT kripto sanatına dönüşüm sağlayabilirsiniz.

NFT Nasıl Oluşturulur?

NFT Nasıl Oluşturulur? Sorusuna kısaca cevap vermek gerekirse öncelikle, dijital bir cüzdan oluşturmak, kripto para birimi eklemek, bir pazar yeri seçmek daha sonrasında ise dijital cüzdanınızı bağlamak olacaktır. Bundan sonraki süreçte ise sanat eserinizi yükleyebilir, eserinizi pazara sunabilir ve çeşitli mintleme türlerini kullanabilirsiniz. Bu işlemleri de gerçekleştirdikten sonra bir isim, açıklama ve telif ücreti belirlemeniz gerekmektedir. Sonrasında ise imzalayarak paylaşın ve kendi NFT Portföyünüzü oluşturun. Bu aşamalar kısaca sizlerin NFT oluşturmanız için gerekli adımlardır. Unutmamalısınız ki, her adımın kendi içeriğinde belirli özellikleri yer almaktadır. Bundan dolayı titizlik ile araştırma yaparak hareket etmenizi önermekteyiz.

NFT Neden Değerlidir?

NFT oldukça yaygın olarak kullanılır ve diğer kripto para türlerine göre daha değerli bir konumdadır. NFT ‘lerin değerli olmasının sebeplerinin başında, diğer kripto paraların aksine NFT ‘lerin her birinin eşsiz ve ayrı özelliklere sahip olmalarıdır. Ayrıca diğer kripto para türleri kendi aralarında değiştirilebilirken, NFT ‘lerin değiştirilmesi mümkün değildir. Bu özelliği sayesinde NFT ‘ler iki farklı türden varlığın aynı olmasının önüne geçer. Aynı zamanda NFT ‘ler sanatçılara da çok fazla avantaj sağlarlar. Şöyle ki NFT, sanatçıların üretimine destek olur ve onları dijital sanat eseri tanımının yaygınlaşması için destekler. Bu şekilde sanatçılar NFT ‘ler sayesinde dünyanın her yerine eserlerini ulaştırabilir ve aracı kavramını ortadan kaldırır. Alıcı kişi ile üretici olan sanatçıyı kolay bir şekilde bir araya getirir. NFT ’nin avantajlarından bir diğeri de ortaya çıkarılmış olan sanat eseri, daha sonra yeniden el değiştirirse devreye telif hakları girerek üretici konumundaki sanatçının da pay almasını sağlar. Bu da sanatçı haklarının korunduğunu göstermesi bakımından önemlidir. Her NFT ‘nin farklı bir alanı vardır. Bir oyun için almış odluğunuz NFT ‘yi farklı türden bir oyunda kullanmanız mümkün değildir. ayrıca NFT ‘ler her ürünün orijinalliğini korur ve silinme ya da değiştirilme gibi durumları ortadan kaldırır. NFT ‘ler sahte ürünlerin yapılmasını ve ortaya çıkarılmasını engeller. 

Gelecekte NFT Etkisi Nasıl Olacak?

Özellikle Covid-19 salgını döneminde popülerleşen ve yaygın hale gelen NFT ‘lerin geçici bir şey olduğu ve yakın zamanda artan taleplerin azalacağı düşünülse de gelecek yıllarda NFT ’nin daha da yaygınlaşacağını savunan önemli bir kesim bulunur.  NFT sayesinde pek çok sanatçı eserlerini Dünya çapında duyurmuş ve iyi gelirler elde etmişlerdir. Ayrıca bu zamana kadar istediği değeri görmeyen çoğu sanatçı NFT sayesinde hem adını duyurmuş hem de gelir elde etmiştir. Sanatçıların hakkının büyük oranda korunmasını da sağlayan NFT ‘nin bundan sonra oldukça önemli bir yere sahip olacağı düşünülüyor. Aynı zamanda sadece sanat ve sanatçı alanında değil, önemli belgelerin NFT alt yapısı sayesinde dijital ortamlarda üretilebileceği ve güvenli bir şekilde saklanacağı da belirtiliyor.

NFT Nedir? NFT Nasıl Oluşturulur?

NFT Nedir? NFT Nasıl Oluşturulur? Sorusuna ilişkin olarak Birborsa olarak merak etmiş olduklarınızı yanıtlamaya çalıştık. Özellikle pandemi döneminde çeşitli kripto paralar ve NFT kavramının sıkça duyulduğu ve çeşitli yatırımcılar tarafından değerlendirilmeye çalışıldığını söyleyebiliriz. Bu haliyle birlikte geleceğe yönelik hayatımızda önemli bir yere sahip olduğunu düşündüğümüz NFT’de gün geçtikçe alt yapısını güçlendirmektedir. Dünya çapında hızla yayılma eğilimi gösteren NFT ile ilgili olarak en güncel haberlere sitemiz aracılığı ile ulaşabilirsiniz.