Metamask nedir? Metamask cüzdanı ne işe yarar?

Metamask, Ethereum (ETH) ekosisteminin temel araçlarından biri olmaya başladı ve kripto dünyasında NFT sektörü de dahil olmak üzere birçok dünyaya giriş için mutlaka yatırımcıların sahip olması gereken bir cüzdan olarak karşımıza çıkıyor.

Metamask nedir? Metamask cüzdanı ne işe yarar?

Metamask, Ethereum (ETH) ekosisteminin temel araçlarından biridir. Fox cüzdan 2021'de olağanüstü bir büyüme yaşadı. Ayrıca aylık 21 milyondan fazla aktif kullanıcı olduğunu iddia ediliyor. İster merkezi olmayan finansı keşfetmek, ister NFT toplamak veya play2earn oynamak olsun, bir gün buna kesinlikle ihtiyacınız olacak. Kullanımı karmaşık görünüyor mu? Bu normal! Bu kılavuz size bu cüzdanda ustalaşmak için gerekli bilgileri sağlayacaktır.

Metamask cüzdanı nedir?

*Ether (ETH) ve ERC-20 tokenlerini depolayan ve işlem yapmanıza fırsat tanıyan bir kripto cüzdandır.

*Ethereum blok zincirindeki akıllı sözleşmeler ve merkezi olmayan uygulamalar dApps ile etkileşim kurmak için kullanıma açık olan bir yazılımdır.

*Metamask, web3 dApp'lerinde kendini tanımlamak için kullanılır ve bu servislerin kullanılmasına izin verir. Bu nedenle, bir DEX'te kripto para ticareti yapmak için önemli bir araçtır.

*Consensys şirketinden iki geliştirici olan Aaron Davis ve Dan Finlay, Temmuz 2016'da MetaMask'ı piyasaya sürdü.

Metamask nasıl yüklenir?

Kurulum çok kolaydır, sadece tarayıcınızın uzantı kitaplığında arama yapın ve ekleyin. Chrome, FireFox, Brave ve Edge için kullanılabilir.

metamask nasıl kurulur

Dijital çağ ile bilgi hırsızlığı giderek yaygınlaşıyor. Konu ile ilgili güven sorunu yaşarsanız veya şüpheler sizi korkutuyorsa, sizi yazılımınıza uygun indirme bağlantısına yönlendirecek olan MetaMask sitesindeki “İndir” düğmesine tıklayın. MetaMask ayrıca Android ve iOS için bir mobil uygulama olarak mevcuttur.

Dikkatli olun, diğer kaynaklardan indirilen uzantılar değiştirilmiş olabilir. Üzerine yatırdığınız fonların kaybolma riski vardır. Tek yapmanız gereken uzantıyı etkinleştirmek.

Metamask nasıl kurulur?

Başlamak için tarayıcınızın sağ üst köşesindeki tilki kafası simgesine tıklayın. Karşılama mesajı ile yeni bir sekme açılır, mavi “Başlat” düğmesine tıklayın. Ardından, bir cüzdanı içe aktarmak veya yeni bir tane oluşturmak arasında seçim yapmanız gerekir. İkinci seçenek olan “Cüzdan Oluştur” seçeneğine tıklayın.

Bir sonraki ekranda Metamask, uzantının kullanımıyla ilgili verileri toplayıp toplayamayacağını sorar. Metamask'ı kullanmak için bu koşulu kabul etmeniz gerekmediğini unutmayın.

Ardından şifreyi ayarlamanız gerekir. MetaMask hesabınıza giriş yapmanız gerekecektir. Gerekirse, en az 8 karakterden oluşan bir şifre üreticisi kullanın. Dikkatlice saklayın çünkü ilkini unutursanız cüzdanınızı geri yüklemek zorunda kalacaksınız. Hizmet Koşulları kutusunu işaretleyin ve "Oluştur" düğmesini tıklayın.

Ardından Metamask, kurtarma ifadenizi gizli tutmanın ve bunu asla kimseyle paylaşmamanın önemine ilişkin eğitici bir video izlemenizi önerir. Özel anahtarlar hakkında daha fazla ayrıntı için farklı cüzdan türleriyle ilgili bu kılavuzu okuyabilirsiniz .

''Metamask cüzdanınızın kurtarma ifadesine, bulanık kısma tıklayarak erişilebilir. 12 kelimeyi sırayla yazın ve güvenli bir yerde saklayın. Cihazınızı değiştirirseniz cüzdanınızı ve dolayısıyla paranızı geri yüklemenize izin verirler. Daha sonra yedekleyebilirsiniz, ancak bir sorun olması durumunda varlıklarınızı kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.''

Metamask şifremi unuttum | Çözüm yolu

Yedeklemenizi mi kaybettiniz veya kelime listenizi kontrol etmek mi istiyorsunuz? Nasıl bulacağınız aşağıda açıklanmıştır:

metamask hesabı şifremi unuttum

* Menüden “Ayarlar” sekmesini seçin.

* “Güvenlik ve Gizlilik” üzerine tıklayın. Tohum cümlenizin saklandığı yer burasıdır.
* "Tohum kelimeleri ortaya çıkar" üzerine tıklayın.
* Şifrenizi girin ve onaylaya tıklayın.

Cüzdan kurulumunuz tamamlandı. İlk işlemlerinizi nasıl yapacağınızı görelim.

Metamask ile Ethereum alın!

Başka bir cüzdanda veya bir borsada ETH'niz varsa:  Ethereum genel adresinizi kopyalamak için en üstteki hesap adınıza tıklayın. Ardından, ETH'nizi sakladığınız hedef adres olarak yapıştırmanız gerekecektir. 

Metamask ile ETH nasıl alınır?

MetaMask, bunları üçüncü taraf bir sağlayıcı aracılığıyla satın almayı mümkün kılar. Bu seçeneğe “Satın Al” düğmesine tıklanarak erişilebilir. Farklı ücretleri karşılaştırdıktan sonra Wyre ve Transak arasında seçim yapabilirsiniz. ETH'yi doğrudan Metamask cüzdanınızda alacaksınız.

Metamask cüzdanına kripto para yükleme

Ünlü ERC-20 jetonları olan MetaMask cüzdanınıza Ether dışında birçok jeton yatırabilirsiniz. Para yatırma adresi aynıdır ancak bakiyeyi görüntülemek ve işlemleri gerçekleştirmek için jetonu cüzdanınıza eklemeniz gerekir.

İlk adım olarak, belirteçlerinizin listesini yenileyin. Metamask, kendi başına düşürdüğünüzü görüntüleyebilir.

MetaMask'in Ekim 2021'den beri otomatik jeton algılama sunduğunu unutmayın. Bu özelliği ayarların "Deneysel" menüsünde etkinleştirmelisiniz.

Metamask'tan nasıl para çekilir?

Artık bakiyeniz pozitif olduğuna göre, başka bir cüzdana Ether veya jeton gönderebilirsiniz.

* İlk olarak “Gönder” butonuna tıklayın.

Metamask nedir? Metamask cüzdanı ne işe yarar? - Resim : 4

Hedef adresini sağlanan alana yapıştırmalısınız. Ayrıca bir Ethereum Adı ( Ethereum Adı nedir? ) girebilir veya sağdaki simgeye tıklayarak bir QR Kodu tarayabilirsiniz.

Adresin kopyaladığınız  adresle aynı olduğunu doğrulamak sizin sorumluluğunuzdadır .Öte yandan, yanlışlıkla başka bir ağın, örneğin Bitcoin'in adresini girerseniz, bir hata mesajı sizi uyaracaktır.  Ardından göndermek istediğiniz varlığı seçip tutarını belirtiyorsunuz. Sağdaki iki oka tıklayarak Fiat'a geçiş yapmak mümkündür. “Max” düğmesi tüm bakiyeyi gönderir.

Etiketler