KYK borcu olanlar müjde! Borçlar artık...

Milyonlarca öğrencinin beklediği karar sonunda geldi. KYK borçlarıyla ilgili yeni gelişme yaşandı.

KYK borcu olanlar müjde! Borçlar artık...

Geçtiğimiz günlerde açılan TBMM’ye sunulan torba yasa teklifi içerisinde yer alan KYK faizlerinin silinmesiyle ilgili yasa teklifi kabul edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da geçtiğimiz günlerde KYK borçlarının faizlerinin silineceğiyle ilgili açıklama yapmıştı. TBMM’den geçen yasa kapsamında KYK borçlarının kredi faizlerinin silineceği açıklandı.

Yüksek Öğretim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu kapsamında yapılan değişiklikle öğrenim kredisi alan kişiler daha önce faiz gelerek borcunu ödüyordu. Alınan karar kapsamında borcu olan kişiler artık borçlarını aldıkları kadar ödeyecekler. Daha önce alınan tutarın üzerine faiz yükü geliyordu. Artık o yük gelmeyecek.

Ödemeler 2 yıl sonra!

KYK kredi faizi

Üniversite döneminde KYK kredisi alan öğrenciler o dönemlerde paraları harcarken ödemeyi hiç düşünmemiştir. Okuldan mezun olanlar ya da herhangi bir sebepten dolayı eğitimle ilgisi kesilen kişiler KYK’dan kredi aldıysa eğer geri ödemeleri 2 yıl sonra başlıyor. Aylık taksitlerle yapılan ödemeler toplu ödendiğinde indirim yapılıyordu. KYK borcu olan kişiler eğer herhangi bir yerde çalışmıyorsa borcunu erteleyebilmekteydi. Eğer borcu olan kişi SSK’lı bir işe girerse borcu tahsil edilmeye başlanıyor. Borç erteleme işlemi de en fazla üç defa yapılabilmektedir. Kabul edilen yasa tasarısı kapsamında her öğrenci artık aldığı KYK kredisi kadar ödeme yapacak.

Borcunu ödeyen parasını alabilecek mi?

KYK borçlarının faizi silinmesiyle ilgili madde kabul edildiği tarihten önce KYK borcunu ödeyen kişilerin ödediği tutar kesinlikle iade edilmeyecektir. Vergi dairesinde eğer daha önceden borç yapılandırması yapılmış ama hala kredi taksitleri tahsil edilmemişse taksitlerin vadesinde ödenmesi şarttır.