Brent petrol düşüşte! Akaryakıt fiyatları düşecek mi?

Akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkileyen brent petrol kaç dolar? Sorusu arama motorları üzerinden sıklıkla araştırılmaktadır.

Brent petrol düşüşte! Akaryakıt fiyatları düşecek mi?

Brent petrol fiyatları bildiğiniz gibi akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkilemektedir. Dün 91 dolar seviyesinde işlem gören Brent petrol fiyatları daha sonra yükseliş göstererek kapanışı 94,57 dolarla yapmıştı. Dün açıklanan ABD enflasyon rakamlarından sonra 14 Ekim sabahı brent petrol fiyatları 94,47 dolar seviyesinden işlem görmektedir.

Brent Petrol nedir?

Brent petrol adını çok duysak da ne olduğunu bilmeyebiliriz. Dünya petrol piyasasına yön veren petrol olan brent petrol, Londra genelinde Brent ya da Brent Blend olarak bilinmektedir. Brent petrol denmesinin sebebi de Shell tarafından Brent Goose denmesinden dolayı olmaktadır. İçerisinde %0,37 oranında sülfür bulunduran brent petrolün işlenmesi oldukça kolaydır. Hal böyle olunca brent petrol, tatlı petrol sınıfında yer alır.

Akaryakıt işiyle uğraşan kişiler bilirler ki ham petrolü işeyen rafineriler için düşük sülfürlü yani tatlı dediğimiz petrolden benzin ve dizel üretmek daha kolaydır. Bundan ötürü de rafine edilmesi kolay olmakla beraber benzin ve dizel yakıt üretimi için uygundur. Petrolün fiyatlarının değişmesini etkileyen durum da nereden geldiği ve hangi bölgeden çıkarıldığına göre değişir. Yani üretimi ucuz ve hızlı olan petrol daha çok talep görmekle beraber ayrıca denizden çıkarılan petrol ile karadan çıkarılan petrol arasında hem fiyat hem kalite farkı çok olmaktadır.

Brent petrol düşüşte! Akaryakıt fiyatları düşecek mi? - Resim : 1

Bir varil brent petrol kaç litre?

Bir varil brent petrol kaç litre? Sorusu bugün arama motorları üzerinde araştırılan konular arasında yer aldı. Sermaye Piyasası Kurulunun internet sitesi üzerinde yer alan bilgilere göre bir varil petrol 42 galon ham petrole eşittir. Yani bu da ortalama 159 litre etmektedir. Bütün ham petroller aynı eş değere sahip olmamakla beraber petrolün çıkarıldığı yer litre farkına da sebep olur.