Kripto paradan sürpriz yükseliş!

Kripto parada hareketsiz günlerini geride bıraktı. Rekor düşüşlerin ardından yükseliş yaşanmaya başladı. Türk yapımcıların ilgi odağın olmaya devam ederken, uzmanlar herkesi dikkatli olma konusunda ikaz ediyor.

Kripto paradan sürpriz yükseliş!

Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, Cornada, Ripple ve diğer altcoinlerde hareket artarak devam ediyor. Yaşanan rekor düşüşlerin devamında piyasa tekrar yükselişte.

Haftaya yüksek bir başlangıç yapan kripto paralarda yaşanabilecek olası bir düşüşün yeni imkanlar getirilebileceği ifade edilirken uzmanlar dikkatli olunma konusunda tekrardan ikazlarda bulunmaktalar.

Kripto paradan sürpriz yükseliş! - Resim : 1

Yeniden hayata döndü

2021 Kasım'da 69 bin dolarla rekor kırmış olan bitcoin, geçen süre içerisinde 17 bin dolar düzeyine kadar düşmüştü. En düşük düzeyi ise geçtiğimiz haziran ayında gerçekleşti. Yatırımcısını pek mutlu etmese de bu hafta tekrar yükselişe geçmiş bulunmakta. Son dönemlerde en az üç kere dip gören bitcoin, şu anki değeri 23 bin dolara kadar yükselmiş durumda. İkinci olarak en çok alınan ethereum temmuz ayında yüzde 58 değer kazanmıştı.

Tamamen öldü derken yeniden hayata döndü. Kripto para piyasasının totaldaki değeri 1.1 trilyon dolara düştü. Bitcoin'in ise piyasa değeri 441 milyar dolar. Tether'in 66 milyon dolar U.S Dolar Coin 54 milyar dolar, Ethereum'un 201 milyar dolarlık piyasa değeri bulunmakta. Dünyada kasım ayında piyasa büyüklüğü 3 trilyon dolara ulaşmıştı.

Rusya-Ukrayna, Tayvan gerginliği siyasetinden etkilenen kripto paralara ekstra büyük bir gelişme yaşanmaması dahilinde artışların devam edeceği varsayılmakta. En kötüsünün geçmiş olabileceği umuluyor. Faiz oranındaki yükseliş ve yüksek enflasyon artışı da piyasayı derinden etkileyen konulardan bir tanesidir. Elektrikli araç üreticisi Tesla'nın hamlesi de bitcoin'in düşüşündeki unsurlardan biri oldu. Tesla 2021 yılında Bitcoin'e 1.5 milyar dolarlı bir yatırım yapmıştı ancak son süreçlerde yapılan yatırımın yüzde 75'ini sattığını ifade etti.

Kripto para piyasasındaki düşüş Türk yatırımcıların ilgi odağı halinde. Fakat geçmiş günlere oranla daha temkinli olamaya çalışıyorlar. Kripto para piyasasın düşüşünden yararlanmak isteyenlerde mevcut. Türkiye aynı şekilde kripto paraya ilgi gösteren ülkeler arasında fakat batan borsadan etkilenen yatırımcıların temkinli davranması söz konusu oldu.

Artış devam edecek mi?

Marmara Üniversitesi Görsel İletişim Anabilim Dalı Başkanı ve Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. DR. Ali Murat Kırık, kripto parada son dönemde yukarı doğru bir artış bulunduğundan bahsederek,'' 2022 itibariyle dalgalı, inişli ve çıkışlı bir grafik çizen kripto paralara yönelik güvenin geçtiğimiz yıllara oranla kaybolduğu göze çarpıyor. Sabit coinler Terra ve Luna'nın çöküşünün ardından piyasadan ciddi çekilmeler yaşandı. Bu durum ciddi bir güven sarsıntısı oluşturarak kripto paraların balon olabileceğine dair söylemlerin artmasına neden oldu. Ancak piyasada son günlerde olumlu bir tablo çiziliyor. Bitcoin bu hafta yaklaşık yüzde 13 oranında arttı ve haziran oratsından bu yana ilk defa 23.000 doalrın üzerinde işlem gördü. ABD'de yapılan enflasyon verileri de Bitcoin'in yükselişine önemli bir konu olarak göze çarpıyor. Özellikle Bitcoin 24.000 dolar seviyesinde kalacak direnci kırabilir. Önümüzdeki aylarda 27.000-28.000  dolar seviyesine yükseleceğine dair öngürülerde var. Kısa vadeli satıcıların al-sat yapması ister istemez çıkışı yavaşlamasına sebep oluyor. Kripto para birimleri özellikle enflasyona karşı yatırımcıları koruyor. Fakat piyasadaki dengesizlik, güven ortamının yok olmasını ve para politikalarının kripto piyasasına doğrudan sirayet etmesi nedeniyle sert, iniş ve çıkışlar gözlemleniyor. Aylık ABD enflasyon verilerinin açıklanmasından sonra olumlu bir veri çıkar ve FED faiz artırımı gerçekleştirmezse kripto para piyasasının canlanacağı ve yatırımcının Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine ilgi göstereceğini söyleyebilmek mümkün' diyerek sözlerine devam ederek şu uyarılarda bulundu:

' Unutulmaması gereken bir diğer nokta ise kripto para dolandırıcılığı. Ne yazık ki kripto paralardaki anlık sert düşüşlerin bir değer nedeni ise dolandırıcılık oluyor. Özellikle tüm günlerde Solana ekosisteminin itibarını zedeleyebilecek önemli bir rapor yayınladı'

Kripto paradan sürpriz yükseliş! - Resim : 2

Toparlanma söz konusu

Bybit Türkiye Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü, kripto para piyasasının haziran ayında yaşadığı düşüşün beraberinde son 1.5 ayda toparlanma sergilediğini belirtti. Süllü sözlerine şu şekilde devam etti:

''Bitcoin piyasasının ana sürücüsü olarak kalmaya devam ediyor. Bitcoin'in ilk etapta 26.500 dolar ve sonrasında 30.000 dolar seviyesine çıkması söz konusu. Eylül ayına doğru bu hareketin gelmesini bekliyoruz. Regülasyonların 2023 yılına ertelenmesi ve ekim ayındaki Ripple davası, kripto paralar için yükseliş anlamına gelebilir. Fakat yıl içerisinde Bitcoin'in en fazla yükselişlerde 36.000-38.000 dolar aralığında olmasını beklediğimizi belirtmek isterim. Ethereum'un 19 Eylül'de madencilik yapısını değiştirmesi,PoW'dan PoS'a geçmesi DeFi piyasasını hareketlendirebilir ve kripto paralara ilişkin yükseltici etmen yaratabilir'

Süllü yatırım yapacak olanlara şu nasihatlerde bulundu:

' Birçok yatırımcı bu uzun ayı zararla kapattı. Halen daha aktif ve yeni adres sayılarında toparlanma görmesek de  Bitcoin' in dip yaptığına dair birçok veri ve analist görüşleri sıralanıyor. Bu nedenle kripto varlıkların geleceğine dair yatırım yapmak isteyen yatırımcılar mevcut seviyelere odaklanabilir ve piyasa ile olan küslüğünü tekrar gözden geçirebilir. Başta Ethereum'un dipten dönüşü olmak üzere hareketsizlik beklediğimiz piyasa için bu seviyeler aynı zamanda altcoin yatırımları için de sepet oluşturma fırsatı sunuyor.''

Etiketler