KDV’de yüzde 31’lik düşüş dikkat çekiyor! Tahsilat oranı düştü

Vergi gelirlerindeki oynamalar dikkat çekiyor. Toplam vergi tahakkuklarındaki tahsilat oranlarındaki değişimler yüzde 31’lik bir düşüşe işaret ediyor. Buna göre pandeminin büyük etkisi olan iki yıla göre, son altı ayın rakamları düşüş gösteriyor.

KDV’de yüzde 31’lik düşüş dikkat çekiyor! Tahsilat oranı düştü

Genel olarak yüzde 80 civarlarında görülen tahakkuk tahsilat oranı, son dönemde Ocak ve Haziran arasında yüzde 70’lere doğru gerilemişti. Beyana dayılı KDV’nin etkisi ile ise dahilde alınan KDV yüzde 40’ların üzerinde seyrediyordu. Bu yılın ilk yarısında bu oran yüzde 31’leri görürken, bir önceki sene yüzde 64’lerde gezinen oran yüzde 56’lara düşmüştü.
 
Vergi affına eden olabilen tahsilat oranındaki bu düşüş, önceki aylara göre daha da belirginlik kazanmış oldu. Tablo bu şekilde seyretmeye devam ederse birikmiş vergi borçları maliyenin gündemine oturacak gibi duruyor.

KDV

Genel bütçe ile toplanan vergiler uyumlu mu?

 Yılın ilk altı ayına bakıldığında oransal olarak genel bütçe ile toplanan vergilerin uyumlu olduğu gözlemleniyor. Genel olarak gelir toplamlarının yüzde 49 civarında seyretmesi ve vergi gelirlerinin yüzde 47’sinin tahsil edilmiş olması, yılsonu hedefleri ile uyumlu bir tablo çiziyor olarak yorumlanabilir.
 
Diğer yandan borçlanma problemleri ve tahsilat oranlarındaki bu düşüş, yılın son altı ayı açısından büyük önem taşıyor. Tahsil edilemeyen gelirler nedeniyle, kamu maliyesi için ek borçlanma gibi durumlar söz konusu olabilir. Bunlara ek olarak dahilde alınan KDV’nin de tahsilatında düşüş yaşanması da ekonomik anlamda önem kazanıyor. Bu durum beyana dayalı olan vergilerde de bir düşüşe neden olabilir. Bu durum kamunun borçlanmasına neden olabilecek şekilde yorumlanıyor.
 

Etiketler