Öğrenci kara kara düşünüyor! Geçinmek için en az 20 bin TL…

Üniversitelerin eğitime başlaması ile birlikte öğrenciler için zorlu bir süreç yaşanıyor. Geçtiğimiz yıllara oranla maliyetlerin artması öğrencilerin ve ailelerin belini büküyor. Öğrenci evi eşya fiyatlarının geçtiğimiz yıllara kıyasla 3 katına çıktığı görüldü. İşte detaylar…

Öğrenci kara kara düşünüyor! Geçinmek için en az 20 bin TL…

Üniversite öğrencileri ev kiraları, yurt ücretleri ve okul ihtiyaçları gibi sorunlarla boğuşmaya devam ediyor. Eğitim hayatını sürdürmek isteyen öğrencilerin ana gündem maddesi ekonomik problemler oldu. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi metropollerdeki öğrencilerin yüksek fiyatlardan dolayı beli büküldü. Geçtiğimiz yıllarda öğrenci evi maliyetinin 8 ila 10 bin TL arasında değiştiği belirlenmişti. 2022 yılı içinse aynı rakamlardan söz etmek mümkün değil. Bir öğrenci evinin maliyetinin en az 20 bin TL olduğu hesaplandı. 

İkinci el ürünlerde fahiş fiyat

Yurt fiyatlarının artması öğrencilerin kiralık evlere yönelmesine neden oldu. Aynı evde 3 ila 5 öğrencinin birlikte yaşadığı öğrenci evlerinin maliyetlerinin daha düşük olduğu düşünülebilir. Lakin, sıfır ürünlerdeki artan fiyatlar ikinci el piyasasına da yansıyor. Spot ürün satışı yapan mağazalarda dahi fahiş fiyatlar dikkat çekiyor. Bir evin temel ihtiyaçlarından buzdolabının maliyeti 2 bin TL’ye yükselti. Geçtiğimiz yıllarda ikinci el buzdolapları 800 TL’ye satışa çıkarılıyordu. 

Öğrenci kara kara düşünüyor! Geçinmek için en az 20 bin TL… - Resim : 1

Hem esnaf hem öğrenci kan ağlıyor

Spot ürün satan esnaf için yılın en karlı dönemi üniversitelerin açılışı olarak kabul ediliyordu. Öğrencilere satış yapan esnafın bu yılki satışları beklentilerin altında kaldı. Bir öğrencinin ikinci el eşya satın alması halinde cebinden çıkacak rakamın en az 8 bin TL’ye yükseldiği belirlendi. Ev kirası, okul gereçleri,beslenme ve giyim gibi ihtiyaçlar hesaplandığında öğrencilerin şehir dışında eğitim alması büyük bir maliyete denk düşüyor. Öğrenciler artan fiyatlardan dolayı eğitim hayatını dondurmayı veya sonlandırmayı düşünmeye başladı. Spot ürünlerde kredi kartı kullanılmaması da satışların düşmesine neden oldu. Aileler, devlet tarafından öğrencilere verilen kredi miktarının artması talebinde bulunuyor.