Sosyal konut projesi başvuru şartları belirlendi! Kimler başvuru yapabilir?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan sosyal konut projesinin detayları ortaya çıkmaya başladı. Sosyal konut projesinin başvuru şartları ve ödeme planı belirlendi. İşte detaylar…

Sosyal konut projesi başvuru şartları belirlendi! Kimler başvuru yapabilir?

 

Sosyal konut projesinin yapımını TOKİ üstlenecek. 18 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvuruda bulunabileceği sosyal konut projesiyle ilgili özel şartlar belirlendi. 1991 yılı Eylül ayından sonra dünyaya gelmiş olan vatandaşların başvuru yapabileceği projenin asıl hedefinde gençlerin ev sahibi olması yer alıyor. Ayrıca emekliler, gaziler, şehit yakınları ve engelli vatandaşlara ev sahibi olma imkanı sunuluyor. Bir aileden tek kişinin başvuru yapabileceği sosyal konut projesinin ödeme planı da belirlendi. 


Sosyal konut projesi ödeme planı ve taksit imkanı


TOKİ tarafından inşa edilecek olan sosyal konut projelerinin ödeme planına göre hane içerisindeki aylık gelir baz alınacak. İstanbul ve diğer iller için farklı bir ödeme planı programı hazırlandı. Buna göre İstanbul’da ikametgah eden bir ailenin sosyal konut projesine başvuru yapabilmesi için aylık gelirinin toplam 16 bin TL olması gerekiyor. İstanbul dışındaki şehirler içinde hane halkının toplam gelirinin 14 bin TL olması şartı getirildi. Aylık gelirin yüzde 30’una tekabül eden ödeme planı programı belirlendi. Ayrıca, ödeme planına göre 240 aylık vade planı da devreye girecek.

Sosyal konut projesi başvuru şartları belirlendi! Kimler başvuru yapabilir? - Resim : 2 


81 ilde sosyal konut projesi hayata geçirilecek


81 ili kapsayacak olan proje sadece konut yapımı ile sınırlı kalmayacak, aynı zamanda dükkan inşaatları da yapılacak. Yatay mimarının kullanılacağı projede konutların 5 katı geçmeyecek şekilde inşa edilmesine karar verildi. Sosyal konut projesi başvuru ücretleri ev için 500 TL olurken; dükkan için 2 bin TL olarak belirlendi. 28 ildeki küçük sanayi sitelerinde 10 bin işyerinin yapımının gerçekleştirileceği açıklandı. 


Sosyal konut projesi başvuru şartları 


TOKİ’nin önümüzdeki dönemde yapımına başlayacağı sosyal konut projesinin başvuru şartları arasında ‘’18 yaşını doldurmak’’ ve ‘’Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak’’ öne çıkıyor. 


*Başvuru yapacak kişilerin projenin hayata geçirileceği ilde en az 1 yıl ikamet etme şartı bulunuyor. Nüfus kaydının farklı bir ilde bulunması halinde başvuru değerlendirmeye alınmıyor. 


*TOKİ tarafından yapılmış olan başka bir proje ile ev satın alınmamış olması şartı aranıyor. Üzerinde tapu kaydı bulunan kişiler başvuru yapamıyor. 


*Hane halkı içerisinden birinin üzerinde de tapu kaydı bulunmaması gerekiyor. Projenin ana amacı dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapmak olduğu için taşınmaz mülk sahibi kişilerin başvuruları değerlendirmeye alınmıyor.