Konserve yaparken nelere dikkat edilmedi? Kışa hazırlık önerileri

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla beraber mutfakta konserve hazırlıkları devam ediyor. Konservenin doğru şekilde hazırlanması ve tüketilmesi sağlık açısından oldukça önemlidir. Konserve yaparken dikkat edilmesi gereken ayrıntılar nelerdir? İşte detaylar..

Konserve yaparken nelere dikkat edilmedi? Kışa hazırlık önerileri

Kışın tüketmek için yapılan konservelerde uyulması gereken kurallar vardır. Yetersiz hijyen koşullarında ve bilinçsiz yapılan konserveler sağlık açısından risk oluştur. Kışa hazırlık yaparken konservede kullanılan sebze ve meyvelerin tazeliği oldukça önemlidir. Sonradan tüketilmek için yapılan konservelerde hazırlama ve saklama koşullarına dikkat edilmelidir.

Konserve yaparken nelere dikkat edilmedi? Kışa hazırlık önerileri - Resim : 1

Konserve hazırlarken dikkat edilecek adımlar

Konservelere uygun sebze ve meyvelerin seçimi doğru şekilde yapılmalıdır. Hazırlanma ve tüketim sürecine kadar tüm hijyen koşullarını sağlamalısınız. Konserve yapımında doğru sebze ve meyve seçiminizi taze ve olgunlaşmış olarak yapmalısınız.

Kavanozların kapaklarını kontrol ettikten sonra kapatma işlemi gerçekleştirilmelidir. Aynı zamanda kapaklar ısıya dayanıklı olmalıdır. Bununla beraber kapakların alt kısmı konserve içeriği ile temas etmemelidir.

Konserve yapımında kavanoz ve kapaklar önceden yıkanmalı ve cam kavanozlar kesinlikle kullanımdan önce15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Kavanozları birkaç kere daha kullanabilirken, kavanoz kapakları yalnızca bir defa kullanılır.

Konserve yapımında kavanozlar ağzına kadar doldurulmamalıdır. Bu durum kapağın tam olarak kapanmasına engel olacaktır ve konservenin içeriği bozulacaktır.

Konservelerin yapım aşamasında sıcaklık derecesi ve uygulama süresi önemlidir. Isıtma süresi ise besinin asit miktarına bağlı olup, domates gibi asit oranı yüksek sebzeler ortalama 15-20 dakika kaynatılmalıdır. 

Yeterli hijyen ve doğru koşullarda hazırlanan konserveler açıldıktan sonra 1 veya 2 gün içerisinde tüketilmelidir. Oda sıcaklığında veya buzdolabında muhafaza edilen konservelerin lezzetinde değişiklik olmaz. Çok sıcak veya derin dondurucuda tutulan konservelerin ise lezzetleri değişiklik gösterirken kalitesi düşer.