En çok okunan kitaplar… Ölmeden önce mutlaka okumanız gerekiyor!

İnsan ruhunun temel besin maddesi olarak gösterilen kitaplar, geçmişten günümüze büyük bir külliyat oluşturmaktadır. Farklı tarihlerde yazılmış olsalar bile kitaplar eskimez. İnsanlık tarihi boyunca en çok okunan kitaplar listesini sizler için hazırladık! İşte detaylar...

En çok okunan kitaplar… Ölmeden önce mutlaka okumanız gerekiyor!

Kitaplar, geçmişten günümüze kadar insanın yolculuğuna rehberlik etme görevi üstlendi. Bilgi ve deneyimlerin aktarılmasında anahtar rolü üstlenen kitaplar, farklı zaman dilimleri içerisinde okuyucusu ile buluştu. İnsanlık değerlerinin anlatıldığı yapıtlar evrensel bir boyut kazandı. Bu yüzden yüzlerce yıl önce kaleme alınan bir kitap dahi günümüzdeki okuyucusu için anlam ifade edebilir. En kötü kitabın bile insana katacağı ve öğreteceği bilgiler bulunmaktadır. Lakin, hayatta iyi bir kitabın verdiği haz çok az şeyde yakalanabilir. Ölmeden önce mutlaka okunması gereken kitaplar listesi kişisel tercihlere göre uzayabilir. Biz en popüler ve en çok okunan kitaplarla ilgili fikir sahibi olmanız için bir liste hazırladık. 

En çok okunan kitaplar… Ölmeden önce mutlaka okumanız gerekiyor! - Resim : 1
1- Kürk Mantolu Madonna - Sabahattin Ali


Ülkemizde en çok okunan kitap Kürk Mantolu Madonna olmaya devam ediyor. Usta yazar Sabahattin Ali’nin ölümünden sonra popüler hale gelen romanın en temel özelliği sade bir dile sahip olmasıdır. Aşkı en yalın şekliyle anlatan yazar, yalnızlık ve nihilizm temalarını işlemektedir. Kitabın ana kahramanı Raif Efendinin gençlik döneminde başından geçen aşk hikayesi anlatılmaktadır. Almanya’ya öğrenci olarak giden Raif Efendi, büyük bir aşk yaşamıştır. Lakin, kürk mantolu madonna lakabını taktığı aşkı ile yolları ayrılmıştır. Aşk acısı çeken Raif efendinin hayat hikayesi en dokunaklı haliyle işlenmektedir. 

En çok okunan kitaplar… Ölmeden önce mutlaka okumanız gerekiyor! - Resim : 2
2- Kırmızı Pazartesi - Gabriel Garcia Marquez


Nobel ödüllü yazar Gabriel Garcia Marquez’ın romanı Kırmızı Pazartesi’nde de sade ve akıcı bir anlatım şekli benimsenmiştir. Herkesin bildiği bir cinayetin önlenememesi ile ilgili çarpıcı anekdotların işlendiği romanda insana dair değerler sorgulanır. Toplumsal sorunlar, duyarsızlık ve bencillik temalarının başarıyla ele alındığı Kırmızı Pazartesi romanı, ‘’İnsan olmak nedir?’’ sorusuna yanıt arar. Ölümün bile insanların bencillikleri karşısında önemsiz olduğu bilgisi okuyucuya aktarılmaktadır.

En çok okunan kitaplar… Ölmeden önce mutlaka okumanız gerekiyor! - Resim : 3
3- Hayvan Çiftliği - George Orwell


Hayvan Çiftliği romanı yayınlandığı dönemde sosyalizm eleştirisi olarak değerlendirilmişti. Hatta romandaki karakterlerden birisinin Stalin olduğu bile iddia edildi. Hayvanlar arasındaki ilişkilerin çarpıcı bir dille aktarıldığı romanda eşitlik ve adalet eleştirisi yapılmaktadır. Hayvan karakterleri üzerinden insanın bencil doğasına yönelik analizlerde bulunan Orwell, yalın bir dil kullanmayı tercih etmiştir. Dünya tarihinin en çok okunan romanları arasında yer alan Hayvan Çiftliği, dünyaya ve insana karşı bakış açısının değişmesine neden olabilir. 

En çok okunan kitaplar… Ölmeden önce mutlaka okumanız gerekiyor! - Resim : 4
4- Tutunamayanlar - Oğuz Atay


Sosyal medyanın yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanması ile birlikte Tutunamayanlar romanı popüler hale gelmiştir. Oğuz Atay’ın en önemli eseri olarak gösterilen romanda, aşk ve insan ilişkilerine dair gerçekçi portreler çizilmektedir. Hayatı ve insanlığı sorgulamanızda anahtar rolü üstlenebilecek roman, Türkiye’de en çok okunan kitapları arasında yer alır. Romanın ana kahramanı Olric adeta efsaneleşmiştir. İnsan ilişkilerindeki değişim, hayatın algılanış şekli ve karakterlerin bencillik seviyesi en doğal haliyle işlenmiştir.

En çok okunan kitaplar… Ölmeden önce mutlaka okumanız gerekiyor! - Resim : 5
5- Şeker Portakalı - Jose Mauro De Vasconcelos


Şeker Portakalı romanının çocuk kitabı olduğu yönündeki algı son yıllarda kırılmaya başlandı. Felsefeye giriş niteliği taşıyan eserde çocuklara özgü merak ve empati duygularının öne çıkarıldığı görülecektir. Zeze karakterinin hikayesi ile çocukluk dönemine dair duyguların anımsanması kaçınılmaz olacaktır. İnsanların samimiyet, şefkat ve empati ile birbirlerine yaklaşması gerektiği mesajını içermektedir. İlk kez 1983 yılında Türkçe’ye çevrilen roman, o günden itibaren çok satılanlar listesinde yer almaya devam etmektedir.