Kilosu tamı tamına 150 TL!

Süper meyve adı verilen bir meyvenin kilosu tamı tamına 150 TL!

Kilosu tamı tamına 150 TL!

Süper meyve olarak adlandırılan aronyanın kilosu tamı tamına 100 TL ile 150 TL arasında değişiklik gösteriyor. Isparta genelinde solucan ve yarasa gübresiyle büyüyen aronya meyvesi yaklaşık olarak 65 ilde yetişmektedir. Özellikle 4 ile 5 yaşına gelince verimli olan aronya meyvesinin bir dönümünden 1 buçuk ton ile 3 ton arasında meyve alınabilmektedir. Toptan olarak 50 TL ile 75 TL arasında satılan aronyanın perakende fiyatı ise 100 TL ile 150 TL arasında değişiklik göstermektedir.

10 yıldır Türkiye’de tarım ve gıda sektörü açısından önemli olan aronya sağlık açısından önem arz etmektedir. Isparta’da 3 yıldır aronya fidanı üretimini yapan Murat Kaya, yetiştirirken su kaynağının güçlü olması gerektiğini anlatırken aronyanın yetişkin fidan olarak dikimi yapılırsa bir sonraki yıl meyve verimi başlıyor. Bu şekilde kurulan bahçelerin de ekonomik getirisi oldukça yüksek. Tamamen organik solucan ve yarasa gübresiyle bakımını en iyi şekilde yapıyoruz dedi.

Aronyanın kilosu 150 TL!

Aronyanın kilosu

Aronya’nın Türkiye genelinde pek çok yerde yetiştirildiğini söyleyen Murat Kaya, bitkiler yaklaşık olarak 120 gün sonra hasada hazır hale gelmekte. Hasadı yapıldıktan sonra iki veya üç ay sonra soğuk hava depolarında saklanıyor. Diğer kurutulmuş meyveleri de iki yıl boyunca saklama imkanımız bulunuyor. 4 ile 5 yaşlarında verimli hale gelen aronya fidanları 1 buçuk ile 3 ton arasında meyve veriyor. Güncel fiyatları incelediğimizde aronyanın toptan fiyatı 50 TL ile 75 TL arasında olurken perakende fiyatları da 100 TL ile 150 TL arasında olmaktadır. Hal böyle olunca bir dekarın çiftçiye getirisi 100 bin ile 150 bin TL civarında açıklamasını yaptı.