Kazanmanın yeni yolu arsa ve tarla almak

Kazanma yollarının farklılaştığı son zamanlarda arsa ve tarla almak ön plana çıkan yatırım araçları olmuştur. Ülke çapında tarla ve arsa gibi konut harici gayrimenkul satışı 1,5 milyon adeti aşmış ve bu sayıyla rekor kırılmıştır.

Kazanmanın yeni yolu arsa ve tarla almak

Konut fiyatlarındaki artış

Ülke genelinde yatırım araçlarının son dönemlerde çeşitlilik kazanmasının neticesi olarak konut dışı yatırımlar da göz önüne çıkmaktadır. Özellikle konutlarda yaşanan bir hayli fiyat artışı alım gücünün konut kapsamında sıkıntılı hale gelmesi kaynakların başka noktalara aktarılmasına neden olmuştur. Daha düşük bütçeli yatırım araçları arayışına giren insanlar buna ek olarak pandeminin de etkisiyle müstakile yönelmesine olanak sağlamıştır.

Müstakil yaşam tarzı arayanların ulaştığı nokta ise arsa ve tarla olmuştur. Gündemde arsa ve tarlalara olan yoğun ilginin ana sebepleri müstakil yaşam tarzı ve düşük bütçeli yatırım iken pandemi de bu konunun bir başka sebebi olmuştur.

Arsa ve tarla ne kazandırdı?

Yoğun bir şekilde yatırımların arsa ve tarlaya kayması kazançların ne denli olduğunu da merak ettiren bir husus olmuştur. Bu konuya en iyi yanıt TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından yapılan açıklamadır. Bölgelere yatırım alma sıklığı ile açıklama yapmayı tercih eden kuruluş doğru yerde yapılacak olan yatırımın doğru sonuçlar çıkaracağını da onaylar bir sonuç ortaya koymuştur.

İstanbul Eyüp’te tarla fiyatları 2013 yılından itibaren %700 artış gösterirken Arnavutköy’de %600 olmuştur. Son 8 yıl baz alındığında Beykoz’da tarla fiyatları %1000 artış gösterirken tarihi bir değere ulaşmıştır. Lapseki’nin Çanakkale Köprüsü ile ön plana çıkması büyük bir değerlenme olayına tanıklık ederken tarla fiyatları %1400 artmıştır.

arsa ve tarladan kazanç elde etmek

Dolaylı ve dolaysız etkiler

Yatırım aracı olarak görülen arsa ve tarlalar fiyatlarının son dönemde aynı konuttaki gibi artış yaşaması nedeniyle bunu tetikleyen nedenler de merak konusu olmuştur. Özellikle büyükşehirler kapsamında değerlendirildiğinde Kuzey Marmara Otoyolu, Kanal İstanbul gibi projeler İstanbul’a değer katarken İstanbul Havaalanı da önemli bir yer edinmiştir. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Ozan Kolcuoğlu yaptığı açıklama ile büyük projelerin imarı olmayan arsa ve arazilerde pozitif bir etki yarattığını belirtmiştir.

Konut yatırımının artan fiyatlar nedeniyle zorlaşması yatırımların farklı kanallara yönelmesine neden olmuştur. Gayrimenkul kavramının konut ile bütünleşmesine rağmen arsa ve tarla gibi yatırımlara son dönemlerde olan ilginin artması dikkatlerin bu tarafa kaymasına neden olmuştur. Pandemi ile birlikte büyükşehirler ve kalabalık mekanlardan uzaklaşma isteği de arsa ve arazilere yönelmenin önemli nedenlerinden biri olmuştur.