Kanada Merkez Bankası para politikası kararı şaşırttı

Kanada Merkez Bankası faiz oranını 75 baz puan artırdı. Bununla beraber faiz kararını yüzde 3,5 ile son 14 yılın en yüksek seviyesine çıkardı.

Kanada Merkez Bankası para politikası kararı şaşırttı

Kanada Merkez Bankası'ndan yapılan açıklama ile para politika kararının sıkılaşmaya devam edeceği açıklandı.

Bununla beraber açıklamada, gecelik faiz oranının 75 baz puan artışla yüzde 2,5 seviyesinden yüzde 3,25 seviyesine çıkarıldığı kaydedildi. Böylelikle Nisan 2008'den bu zamana kadar en yüksek seviyeye ulaştı.

Küresel olarak yüksek enflasyonun devam ettiğini belirten açıklamada, salgının ve devam eden arz kesintilerinin, Ukrayna'da yaşanan savaşın etkilerinin büyümeye engel olması vurgulandı. 

Kadana Merkez Bankası'nın açıklamasında, dünya çağında önde gelen merkez bankalarının para politikasında agresif faiz artırımlarına devam edeceği belirtildi. Bunun yanı sıra ABD'de iş gücü piyasası sıkı olmasına rağmen ekonomik faaliyetin daha olumlu bir hal aldığını ve Çin'de yaşanan salgın deneniyle kısıtlamaların gündemde olmasıyla devam eden zorluklarla karşı karşıya olduğu söylendi.

Kanada Merkez Bankası para politikası kararı şaşırttı - Resim : 1

Yüksek enflasyona karşı faiz oranları daha da yükselmeli

Küresel olarak yaşanan son gelişmelerle emtia fiyatlarının hareketliliğinden bahsedilen açıklamada, petrol, buğday ve kereste fiyatlarının ılımlı hale geldiği, doğalgaz fiyatlarının ise yükseldiği kaydedildi.

Bunun yanında Kanada, enflasyonun temmuzda benzin fiyatlarındaki düşüş nedeniyle yüzde 8,1 seviyesinden yüzde 7,6 seviyesine gerilediği açıkladı.

Verilerin özellikle hizmet sektöründe fiyat baskılarının daha da artırdığını gösterdiğini belirten açıklamada, kısa süreli olarak enflasyon beklentilerinin yüksek kalmaya devam ettiği söylendi.

Kanada Merkez Bankası, "Enflasyon görünümü göz önüne alındığında, Yönetim Kurulu hala politika faiz oranının daha da artması gerektiği kanaatinde." açıklamasında bulundu.

Kanada Merkez Bankası Yönetim Kurulu'nun fiyat istikrarına olan bağlılığında kararlı olduğunu vurgulayan açıklamada, yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşmak için elinde olan güçleri sonuna kadar kullanacağı ve gereken adımların atılmaya devam edileceği kaydedildi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com