İkinci el araba piyasasında kriz: 6 ay 6 bin km sınırlamasına karşı yeni taktik…

Ticaret Bakanlığı tarafından 6 ay 6 bin kilometre sınırı getirilmişti. 15 Eylül’den itibaren yürürlüğe giren uygulama oto galericilerin yeni yöntemler kullanmasına neden oldu. 6 ay 6 bin km sınırlamasını geçmek için araçların plakaları gizleniyor, kilometrelerinde oynama yapılıyor. İşte detaylar…

İkinci el araba piyasasında kriz: 6 ay 6 bin km sınırlamasına karşı yeni taktik…

Ticaret Bakanlığı sıfır araç satışlarında yaşanan krizi çözmek amacıyla 6 ay 6 bin kilometre sınırı belirledi. Yönetmelikte yapılan değişiklik, 15 Eylül’den itibaren uygulanmaya başladı. Sıfır araç satan oto galericiler tarafından memnuniyetsizlikle karşılanan 6 ay 6 bin km sınırlaması, ikinci el araç piyasasında olumlu karşılandı. Online araç alım-satım işlemlerinin yapıldığı sitelerdeki ilanlarda da düzenleme yapıldı. Lakin, oto galericiler yeni taktikler geliştirerek eski düzeni devam ettirme yolunu tercih etti. Özellikle online araba satışının yapıldığı sitelerde araç kilometrelerinin değiştirildiği görüldü. Ayrıca, arabaların plakalarının da kapatıldığı ve ilan veren kişinin kimlik bilgilerini paylaşmadığı belirlendi. 

İkinci el araba piyasasında kriz: 6 ay 6 bin km sınırlamasına karşı yeni taktik… - Resim : 1


İnternet sitelerindeki ilanlarda kilometre ihlalı yapılıyor


Türkiye’nin en yaygın kullanılan araç alım-sitelerindeki düzenlemelere rağmen; 6 ay 6 bin km sınırının ihlal edildiği belirlendi. Oto galericilerin ilan verdikleri sitelerde kilometrenin sınıra takılmaması için 6001 olarak değiştirildiği tespit edildi. Sıfır araç satın alacak vatandaşlara da pazarlık esnasında uyarıda bulunuldu. Aracın 6 bin kilometrenin altında olmasına rağmen; teknik değişiklik yapıldığı için üstünde göstereceği söylendi. Ayrıca, oto galericilerin isim kullanmak yerine ‘’bey’’ hitabını kullandığı belirlendi. Bu sayede yasal bir sorunla karşılaşmamak için kimlik bilgileri gizlenmiş oluyor. Araç plakalarının gizlenmesi ise oto galericilerin işletme bilgilerine ulaşılmasının önüne geçiyor. İlan verilen sitelerdeki tüm düzenlemelere rağmen 6 ay 6 bin km sınırının ihlal edilmesinin önüne geçilemiyor. Vatandaşlar, oto galericilerin daha sert cezalarla karşılaşması halinde ihlal yolundan vazgeçeceğini düşünüyor.