Memur ve emekli maaşlarına kadar zam yapılacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son açıklamasında maaşlarda 2023 başında iyileştirme olması milyonlarca kişinin beklediği haberdi. Önümüzdeki 4 aylık enflasyon rakamlarının açıklanması ile belli olacak zamlar yeterli olacak mı?

Memur ve emekli maaşlarına kadar zam yapılacak?

Milyonlarca kişinin beklediği zam haberi geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmıştı. Yaşam maliyetlerinin yükseldiği bu dönemde temel ihtiyaçlarını almakta zorlanan vatandaş için bu zam yeterli olacak mı? Beklenti ne yönde? Memur ve emekli maaşları zam ile beraber ne kadar olacak?

Memur ve emekli maaşlarına kadar zam yapılacak? - Resim : 1

Zamlar yıl sonu enflasyon oranı ile netlik kazanacak

Yıl sonuna yaklaştıkça tüm dikkatler emekli, memur ve asgari ücretlinin alacağı zamlarda. Bununla beraber gelecek yıl yapılacak zamlar geçtiğimiz yıl yapılan 6'ncı toplu sözleşmede belirlenmişti. Böylelikle 4 milyon memur ile 2 milyondan fazla memur emeklisi ilk 6 ayda yüzde 8, ikinci 6 ayda da yüzde 6 zam alacak. Öte yandan bu zamlara ek olarak enflasyon farkı da ekleniyor. Bu zamana kadar 2 aylık enflasyon verisi belli olurken, Temmuz-Ağustos enflasyonu yüzde 3.86 olarak kaydedildi.

Memur ve emekli maaşlarına kadar zam yapılacak? - Resim : 2

En az yüzde 17 zam olabilir

Orta Vadeli Program'da 2022 enflasyon tahminlerini açıklayan hükümet, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yaklaşık yüzde 16, memur ve memur emeklileri için ise yaklaşık yüzde 17 oranında zam bekleniyor. Bunun yanı sıra memurların ve emeklilerin zam oranı ise bu yılın başında belli olacak. 

Memur ve emekli maaşlarına kadar zam yapılacak? - Resim : 3

Memur ve emekli maaşları ne kadar olacak?

Bu gelişmeler dikkate alındığında yüzde 17'lik zam gerçekleşeceğini düşünürsek, en düşük memur maaşı da 9 bin 105 liradan 10 bin 644 liraya, memur emeklilerinde 6 bin liradan 7 bin 100 liraya yükselecek. Öte yandan çalışmaların yıl sonunda yapılacağı zammın daha tatmin edeceği vurgulanıyor.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com