Hekimler göçünde temmuz ayında rekor yaşandı

TTB verilerine göre temmuz ayında hekimler göçünde yeni bir rekor yaşandı. 101'i pratisyen hekim olmak üzere 231 hekim yurtdışında çalışma hayatına devam etmek için gerekli olan 'iyi hal belgesi'ni aldı. En büyük kayıp İstanbul'da yaşandı.

Hekimler göçünde temmuz ayında rekor yaşandı

Yükseköğrenim sisteminde en fazla puanları alarak en uzun eğitimi gören ve zorlu çalışma ortamına sahip olan hekimler, Türkiye'yi terk etmeye hız kesmeden devam ediyor. Pandemiden sonra daha zorlu hale gelen sağlıkta en büyük insan kaynağı, Türkiye dışında yaşamak ve çalışmak için Avrupa, Amerika ve İngiltere'deki sağlık sistemlerinin sınavlarına giriyor. Türk hekimler, bu sınavları en hızlı ve kolay şekilde geçen yabancı sağlık çalışanları olarak gelişmiş ülkelerde önemli ölçüde dikkat çeken başarı gösteriyor. “Good Standing Çertificate” adıyla anılan “İyi Hal Belgesi”ni alan hekim sayısı, temmuz ayında rekor seviyesine ulaştı.

Çalışma koşulları, şiddet ve konut kiraları

Son zamanlarda gündemden düşmeyen şiddet olaylarının artması, zorlu iş koşulları ve yükselen yaşam maliyeti karşısında uzun süredir yeni bir çalışma modeli getirilmesi taleplerini dile getiren hekimleri zorlayan şartların arasına hızla artan konut kiraları da eklendi. TBB'den Prof. Dr. Vedat Bulut,  hekimlerin özellikle büyük şehirlerde kira giderlerini karşılayamadıklarını belirtti. Son dönemde de bu sorunun Anadolu'da da hissedilmeye başlaması dikkat çekti.

TTB'nin verilerine göre “Good Standing Çertificate” sertifikasını son bir ay ayda alan hekimlerin yüzde 41’i İstanbul’dan. Temmuzda 95 hekim bu belgeyi alarak yurtdışına göç etmek için ilk adımlarını atmış durumda. İstanbul’un arkasından 23 hekimle Ankara, 15 hekimle İzmir geldi. Bursa (7), Antalya (6), Diyarbakır (5), Hatay (4) üç büyük illeri takip etti.

hekim

101 pratisyen göç yolunda Branşlara göre incelendiğinde ise tüm uzmanlık alanlarından hekimin göç planı yaptığı açıklandı. Ancak temmuz ayında tam 101 pratisyen hekim  “Good Standing Çertificate” alarak tüm dikkatleri üstüne çekti. Temmuz ayında 11 dahiliye uzmanı, 12 çocuk hastalıkları uzmanı, 11 kadın hastalıkları uzmanı, 9 acil hekimi, 7 ortopedi uzmanı ve 6 ürolog iyi hal belgesini alanların arasında dikkat çekti.

TTB, bu yılın sonuna kadar 2 bin 500 ve 3 bin hekimin Türkiye'yi terk etme hazırlığında olduğunu açıkladı.

En çok hangi ülkeler tercih ediliyor?

Hekimler göçünde Almanya ilk sırada yer alırken onu İngiltere, Fransa ve Kanada takip etti. Hekimlerin rahat çalışma koşulları ve yaşam kalitesinin yükselmesi umuduyla göç etmesinin bu sayılarla kısıtlı kalmayacağı öngörülüyor.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler