Yüksek kira taleplerine karşı göç başladı

Yüksek kira mağdurları olan kamu çalışanları, maaşına denk gelen kiralar nedeniyle Anadolu kentlerine tayin istiyor.

Yüksek kira taleplerine karşı göç başladı

Yüksek kira taleplerine karşı çalışanlar, Anadolu kentlerine tayin istiyor. Ekonomik sıkıntı ve yüksek kira artışları büyük şehirlerde daha sert olmasından kaynaklı tersine göç başlamış durumda. 

En son temmuz ayında gerçekleşen asgari ücret zammına rağmen yüksek oranda artan kiralar kamu çalışanlarının maaşına denk geldiği için  yaşam maliyetinin düşük olduğu Anadolu'ya yönelmiş durumda.

Eylül ayında daha da artması beklenen çalışan göçünün, önümüzdeki süreç içerisinde personel bulma sıkıntısına yol açması bekleniyor. 

Lojman desteği talep ediliyor

Sektör temsilcileri söz konusu olan göçü durdurmak için çalışanlara yönelik kira ve lojman desteklerinin bir an önce hayata geçilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye'de son zamanlarda yaşanan ve hızla artan enflasyon, haziran ayında yüzde 78,62 ile son 24 yılın zirvesini yaşadı. Bununla beraber büyük şehirlerde  yüksek talebe bağlı olarak yaşam maliyetleri oldukça yüksek. 

Türkiye genelinde en yüksek kiraya sahip olan, Muğla, Antalya, İstanbul gibi kentlerden, doğu illerine kira kaynaklı göçe yol açtığı belirtiyor. 

Artan göç, perakende sektöründen tekstil sektörüne kadar emek yoğun birçok sektörde işçi bulma sorunlarının artmasına yol açmış durumda. Bu bölgelerde faaliyet gösteren birçok şirket ise bu olumsuz durum için harekete geçti. Sağlık sektöründe faaliyet gösteren bazı oyuncuların lojman yapımı için kolları sıvadığı öğrenilirken, benzer desteklerin artması gerektiği dile getirildi. Birçok sektör temsilcisi, göçün yaşandığı bu kentlere yeniden cazibe kazandırmak için lojman yapımı, kira desteği, kooperatif modeliyle kiralık ev yapımı veya öğrenci yurdu gibi yetişkinlerin kalabileceği yurtların yapılması gerektiğini ifade etti.

Etiketler