Hazineden vergi gelirlerine ilişkin açıklama

Son günlerde sosyal medyada paylaşılan tahsilat / tahakkuk oranlarının düştüğüne dair iddialara Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yanıt geldi. İddiaların tamamen asılsız olduğunu belirten bakanlık aynı zamanda yıllardır tahsilat / tahakkuk oranlarının artış gösterdiğini belirtti.

Hazineden vergi gelirlerine ilişkin açıklama

Ocak – Haziran dönemini kapsayan dönemde verimli bir performans izleyen tahsilat / tahakkuk oranlarının ilerleyen dönemde de artması bekleniyor. Yapılması gereken tahsilatların büyük oranda tahakkuk ettirildiği belirtilirken her geçen yıl bu oranın daha da yükseldiği açıklandı. Vergi gelirlerinin bütçedeki payının azaldığına yönelik haberlerin ise tamamen gerçek dışı olduğu vurgulandı.

Vergilerin tahsilat oranı artış gösterdi

Geçtiğimiz yıllara göre tahsilat oranlarına bakıldığında düzenli bir şekilde artış olduğu görülüyor. Geçen yıl %87,3 olan tahsilat / tahakkuk oranının bu sene itibariyle %90,9 oranına ulaştığı belirtildi. Vergi gelirlerinde herhangi bir düşüş olmadığının aksine artış olduğunun belirtildiği açıklamada aynı zamanda vergi gelirlerine dair açıklama yapıldı.
2020 Ocak – Haziran dönemi içerisinde gerçekleşen tahakkuk miktarı 1.5 trilyon lira olarak belirtilirken bu dönemdeki tahsilat ise 1 trilyon olarak gerçekleşti. Dönem içerisindeki tahsilat oranı %69,2 olarak açıklanırken cari yıl içerisindeki tahsilat %90,9 olarak belirtildi. Her geçen yıl yükselen tahsilat / tahakkuk oranı aynı zamanda vergi gelirlerinin düşmediğini de göstermektedir.

para

Vergi gelirlerinin bütçedeki payı

Vergi gelirlerinin bütçedeki payının düştüğüne dair yapılan iddiaları yalanlayan Hazine ve Maliye Bakanlığı detaylı bir tablo paylaştı. Tabloya göre vergi gelirlerinin bütçe içerisindeki payı 2019 yılında %77 olarak ölçüldü. 2020 yılında %81, 2021 yılında %83,1’e yükselen vergi gelirlerinin bütçedeki payının 2022 beklentisi ise %85 olarak gerçekleşti.


Vergi gelirlerinde artış bekleyen Hazine ve Maliye Bakanlığı bu artışın sürdürülebilir olacağına da işaret etti. Vergi indirimlerine rağmen bütçedeki vergi payında herhangi bir düşüşün beklenmediğini açıklayan bakanlık ilerleyen dönemde tahsilat oranının da artacağını duyurdu. %90 seviyelerini aşan tahsilat oranlarının önümüzdeki mali dönemde bir önceki yıla göre daha yüksek olması bekleniyor.

Etiketler