Gıda firmalarına sıkı denetim uygulaması

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen denetimlerin sayısı her geçen gün artıyor. Gelen şikayetler doğrultusunda harekete geçen bakanlık gıda firmalarını düzenli olarak denetliyor ve raporlarına ekliyor.

Gıda firmalarına sıkı denetim uygulaması

Son denetim raporlarına göre 2022 yılının ilk 7 ayında 8.321 firmaya toplamda 113 milyon lira ceza kesildi. Çeşitli sebeplerden ötürü ceza kesilen firmalar düzenli olarak kontrol edilmektedir.


Yılın ilk 7 ayında 24 işletmenin faaliyet belgeleri iptal edildi ve böylece işletmelere kilit vuruldu. 107 işletme hakkında suç duyurusunda bulunan bakanlık denetimlerini gittikçe sıkılaştırıyor. Gıda ve Kontrol Müdürlüğü ekiplerince yapılan incelemelerde kalite şartlarını yerine getirmeyen firmalar ciddi düzeyde cezalarla karşı karşıya kalabilmektedir.

Gıda firmalarına sıkı denetim uygulaması
Gıda firmalarına 113 milyon lira ceza kesildi

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü bünyesinde yapılan incelemelerde işletmelerin faaliyet raporları ele alındı. Gerekli şartları taşımayan, yanlış beyan veren işletmeler ağır cezalarla karşılaşıyor. 2022 yılının ilk 7 aylık döneminde hijyen yetersizliğinden dolayı ceza kesilen işletmelerin sayısı bir önceki döneme göre %20 düzeyinde artış gösterdi.


Yaklaşık 113 milyon lira cezanın kesildiği işletmelere ikinci incelemelerin ilerleyen dönemde yapılacağı belirtildi. İkinci kontrollerde düzen sağlamayan işletmeler daha ağır para cezaları ile karşılaşıyor. İşletmelerin men edilmesi konusunda da düzenleme yapma yetkisi bulunan heyetin bu alanda detaylı inceleme yaptığı biliniyor.


Alo 174 gıda hattına 90 bin başvuru yapıldı

Gıda Bakanlığı tarafından oluşturulan 174 hattı sayesinde vatandaşlar ile direkt olarak görüşme imkanı sağlanıyor. Tüketicilerin herhangi bir sorunla karşılaşması halinde yalnızca birkaç dakika içerisinde şikayet ve değerlendirme yapılması mümkün hale gelmektedir. Alo 174 hattına yapılan başvuru sayısı ise 2022 yılının ilk 7 ayında yaklaşık 90 bin oldu.


Yapılan başvuruların %48’i ihbar olarak değerlendirildi ve işleme alındı. Birçoğu hijyen kurallarına uyulmamasından dolayı gerçekleştirilen ihbarlarda hızlı bir şekilde iletişim kurulması mümkün hale geldi. Şikayet değerlendirmeleri sonucunda ilgili firmalara incelemeye giden ekipler gerekli işlemleri işletme içerisinde uyguladı. Tarım Bakanlığı tarafından açıklanan yeterlilik ilkelerine uymayan işletmeler ciddi düzeyde para cezası ile karşı karşıya kaldı.

Etiketler