FK nedir?

F/K, bir şirketin hisse senedi fiyatının ne kadar pahalı veya ucuz olduğunu belirten bir finansal enstrüman olarak kullanılır, bu içerikte ilgili enstrüman hakkında detaylı bilgi verdik.

FK nedir?

F/K, fiyat kazanç oranı demektir. Borsada kullanılan bir terim olan F/K, sıklıkla vatandaşlarımız tarafından merak edilmektedir. F/K, bir şirketin hisse senedi fiyatının ne kadar pahalı veya ucuz olduğunu belirten bir finansal enstrüman olarak kullanılır, bu içerikte ilgili enstrüman hakkında detaylı olarak bilgi vereceğiz.

FK oranı nedir?

F/K, fiyat kazanç oranı olarak ifade edilir. F, şirketin piyasa değeri, K ise, yıllık karını ifade eder. Bunların birbirine bölünmesi ile F/K oranı bulunmaktadır. Örneğin bir şirketin piyasa değeri 100 ve yıllık karı 5 lira ise, bu durumda F/K 20 olur. FK oranı, şirketin hisse senetlerinin alınıp alınmaması konusunda önemli bir belirteç olarak kullanılır.

FK nasıl hesaplanır?

Borsada fk hesaplamak için şirketin piyasa değerini ve son yıllık karını bilmeniz gerekir. Bu ikisi birbirine bölünerek FK oranı bulunur. Bunun için aşağıdaki örneği inceleyebilirsiniz.

X şirketi

Piyasa değeri: 100 milyar TL

Son açıklanan kar : 20 milyar TL

F/K: 100/20 : 5

Fiyat kazanç oranı nedir diye soran ziyaretçilerimiz, çıkan sonucunda ne anlama geldiğini bilmek ister. FK, şirketin bir yılda net kazandığı net gelirin, şirketi satın alma kabiliyetini belirler. FK ne kadar düşükse, şirketin hisse senedi fiyatı da o kadar düşük olur, haliyle şirketin değeri ileride ciddi oranda artabilir.

FK nedir? - Resim : 1

F/K Yüksek ne anlama gelir?

Yüksek F/K, şirketin haddinden fazla değerlendiğini gösterir. Her insan, bir yatırım yaptığında, o yatırımdan ne kadar para kazandığına bakacaktır. Örneğin 500 bin liraya satın aldığınız evden yılda 10 bin lira kira alıyorsanız bu az olacaktır çünkü FK oranı 50'ye denk gelir, yani evin 50 yıllık kirası, evin değerine eşittir. Bu nedenle daha yüksek kira getirebilecek evlere bakarsınız. Yani F/K yüksek ise, yaptığınız yatırım son derece pahalı bir yatırım demektir.

Borsada fk yüksek ise, o hisse alınmaz mı?

Bazen şirketler çok yüksek kar elde etme imkanları bulur. Örneğin dünyada bulunmayan yeni bir icat ( covid aşısı gibi). Bu durumlar hisse senedi fiyatlarını artırır, doğal olarak F/K da artar, fakat bu, yatırım yapmamak gerekir anlamına gelmez. Çünkü hissenin kar beklentisi, mevcut F/K'dan çok daha fazla olabilir.

Yorumlar