Hiç bilmeyen için yatırım stratejisi

Herkes başarılı bir yatırım yapamaz ancak sermayenizden en yüksek getiriyi almak istiyorsanız, bu yazı size faydalı olacaktır.

Hiç bilmeyen için yatırım stratejisi

Günümüzde pek çok kişinin az da olsa birikmiş parası var ve bu parayı herkes nasıl değerlendireceğini bilemeyebilir, bu çok normal. Fakat işin püf noktası, uzman desteği almak veya yeterince okumak. Herkes başarılı bir yatırım yapamaz ancak sermayenizden en yüksek getiriyi almak istiyorsanız, bu yazı size faydalı olacaktır.

Uyarı: Bu içerikte bahsi geçen hiçbir yatırım aracı tavsiye edilmemekte olup, zararı tazmin edilmez. Yatırım araçları son derece riskli  ve paranızı kaybetmenize neden olabilir.

Hangi Risk Tipindesiniz?

Yatırım yapmadan önce karar vermek zorundasınız. Bu karar, ne kadar risk alabileceğinizle ilgili. Bazı insanlar paraşütle dağdan atlar, köprüye çıkıp tek ayak üstünde durur ama finansal riskleri alamaz, gece rahat uyuyamaz. Bu insanlara çok düşük riskli veya hiç riski olmayan yatırım araçları tavsiye edilmektedir.

Bazı insanlar da finansal araçlarda ciddi anlamda risk alabilirler ve bu riskleri yönetebilirler. Bu insanlar daha çok kazanmaya ve kaybetmeye eğilimlidirler. 

Düşük Risk veya Hiç Risk İçermeyen Yatırımlar

Vadeli Mevduat

Herhangi bir riski yoktur, ana para kaybına sebep olmaz. Sadece enflasyon kadar kazanamama ihtimaliniz vardır. Vadeli mevduatta ne kadar kazanacağınız daha hesabınıza para yatırmadan belli olur. X miktarda parayı vadeliye atar ve vadesini beklersiniz. Vadesi dolunca da faizi ile birlikte size geri ödenir. İster faizi alır yersiniz, isterseniz de faizi ile birlikte tekrar vadeliye atar daha çok faiz alırsınız.

1- Vadeli mevduatın vadesi 1 günden 2 yıla kadardır. 

2- Vade kısaldıkça yıllık faiz oranı da düşer. Örneğin bir gün vadelide %13,00 yıllık faiz kazanırken, 1 yıl vadelide %17,00 kazanabilirsiniz.

3- Elde ettiğiniz faizden, vadesine göre vergi ödersiniz.

4- Hiçbir risk içermez.

Faize Dayalı Fonlar

Para piyasası fonları, tahvil fonları vs bunların hepsi faize dayalı enstrümanlardır. Yani getirinin çoğu faizden gelir. Hal böyle olunca, riskleri de düşük olur. Bu fonların kurulma amacı, risk almadan vadeli mevduattan daha fazla getiri elde edebilmektir. Vadeli mevduatın yüzde 17 kazandırdığı yerde bu fonlar yüzde 18-19 getiri elde etmişse, fonlar başarılı sayılır. Üstelik bu fonlarda vade de yoktur. Hemen girip çıkabilirsiniz, yani faizinizi alıp hemen harcayabilirsiniz

Örnek Fonlar: 

1- Akportföy Para Piyasası Fonu

2- HSBC Portföy Para Piyasası Fonu

Hiç bilmeyen için yatırım stratejisi - Resim : 1

Riskli Yatırım Araçları

Çok para kazanmak için risk almayı göze alan kişilere tavsiye edilir. Genel olarak mevduattan iki üç hatta beş kat fazla getiri sağlayabilirler. Fakat yıllarca para kazanamama, para kaybetme gibi riskleri de beraberinde getirir. Borsa, kripto para, yatırım fonları, döviz, altın gibi araçlar bunlara örnek verilebilir.

Borsa

Borsa 1800'lerden bu yana en kazançlı yatırım araçlarından biri olmuştur. Sağladığı yüksek getiriler sayesinde çoğunlukla yatırımcısına kazandırmıştır. Borsadan en çok kazanan isimlerden biri de Warren Buffet adlı yatırımcısıdır. Neredeyse 80 yıldır borsaya yatırım yapan Warren Buffet'ın yıllık getiri ortalaması, enflasyondan sonra( toplam getiriden enflasyon çıkarılması)  %26'dır, yani Warren Buffet, borsadan en çok kazanan kişilerden biridir.

1- Borsada yatırım yapabilmek için, bir borsa hesabı açmanız gerekir.

2- Bankanıza giderek, borsa hesabı açmak istediğinizi bildirin.

3- Hesabınız açıldıktan sonra vadesiz TL hesabınızdan transfer yapılarak hesabınıza para aktarın ve borsada hisse senedi alıp satmaya başlayın.

Kripto Para

Kripto paralar, herhangi bir merkezi, bağlı olduğu kişi, zümre veya kuruluşu olmayan para birimleridir. Bu para birimleri tamamen fiziksel dışıdır, yani elle tutulamaz, gözle görülemezdir. Kişilerin kripto para cüzdanları vardır ve bu cüzdanlar aracılığıyla kripto paralar alınır, satılır. Manipülasyona ve spekülasyona açık olan kripto para birimlerinde sağlıklı fiyat oluşumları yoktur. Kripto paralar herhangi bir merkeze bağlı olmadıklarından, yatırım yaparken referans alınabilecek bir değeri de yoktur. Çok riskli olmasına karşın, ciddi anlamda getiriler sağlamıştır. 

1- Herhangi bir kripto para sitesine üye olun.

2- Cüzdanınızı alın.

3- TL veya döviz yükleyerek, elinizdeki mevcut parayla kripto para satın alın.

4- Daha sonra elinizdeki kripto paraları satabilirsiniz.

Döviz ve Altın

Döviz, bir ülkenin yerel para birimi dışındaki diğer tüm para birimlerine verdiği addır. Altın ise, dünyada rezervi sayılı ve sınırlı olan, sürekli olarak talebi artan, kıymetli bir madendir. Türk halkı olarak sıkça aldığımız dövizler USD ve EURO olarak bilinmektedir. Altın olarak da genelde çeyrek altın ve gram altın satın alıyoruz.

1- Uzun vadede döviz ve altın, TL'den daha fazla kazandırmaktadır. 

2- TL değer kaybettikçe para kazanırsınız.

3- Altın, güvenli liman olarak bilinmektedir.

4- Döviz ve altın kısa vadede değil, uzun vadede kazançlıdır, bu nedenle önümüzdeki 5 yıl boyunca ihtiyacınız olmayacak bir para ile yatırım yapın.

Etiketler
Yorumlar