Fitch Ratings'in Türkiye için enflasyon beklentisi yükseldi

Fitch Ratings, Türkiye için 2021 yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 17,2'den yüzde 25'e yükseltti.

Fitch Ratings'in Türkiye için enflasyon beklentisi yükseldi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Küresel Ekonomik Görünüm Raporunun aralık sayısı yayınlandı.

Raporda, Türkiye için 2021 yılı büyüme ve enflasyon beklentileri yukarı yönlü olarak revize edildi. 

TÜİK tarafından açıklanan üçüncü çeyrek verilerinden sonra Fitch, Türkiye ekonomisi için 2021 yılı büyüme beklentisini yüzde 9,2'den yüzde 10,5'e yükseltti.

Tüketici enflasyonunda artış öngörülmüyor

Fitch Ratings

Artan enflasyonun büyümeye büyük etkisi olduğunu belirten Fitch, yıllık yüzde 50'ye yaklaşan üretici fiyatları artışının yarattığı baskılar göz önünde bulundurulduğunda, kasım ayındaki yüzde 21,3 oranında tüketici enflasyonunun tepe noktası olmasının beklenmediğini aktardı.

TL'nin değer kaybetmesi enflasyonist baskıları artırıyor

Türk Lirası

Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybetmesi ve Türkiye'nin gelişmekte olan diğer piyasalara göre ithal ürünlere daha fazla bağımlı olmasının enflasyonist baskıları artırdığını kaydeden Fitch, 2021 yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 17,2'den yüzde 25'e yükseltti. Fitch öte yandan enflasyonun 2022 yılının sonuna kadar yüzde 19 düzeyine gerilemeden önce 2022 yılının başlarında zirveye ulaşmasının büyük ihtimal olduğu değerlendirmesini yaptı.

TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası)

Büyüme verileri, artan enflasyon ve zayıf döviz kurunun düşük politika faiz oranlarıyla tutarlı olmadığını kaydeden Fitch, TCMB'nin gelecek yıl faizi yüzde 17'ye yükselteceği tahmininde bulundu. Türkiye ekonomisinin 2022 ve 2023 yıllarında yüzde 3,6 ve yüzde 4,5 oranında büyümesinin öngörüldüğünü aktardı.

Etiketler