Fitch raporu: Küresel büyüme beklentilerinde düşüş

Fitch Ratings, küresel ekonomiye yönelik 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 6'dan yüzde 5,7'ye indirdi.

Fitch raporu: Küresel büyüme beklentilerinde düşüş

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Küresel Ekonomik Görünüm Raporunda, dünya ekonomisine yönelik 2021 yılı büyüme beklentisini yüzde 6'dan yüzde 5,7'ye indirdi. Raporda, küresel ekonominin 2022 yılı büyüme beklentisinin de yüzde 4,4'ten yüzde 4,2'ye indirildiği aktarıldı.

Fitch'in, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nun aralık sayısı yayınlandı.

Fitch Ratings

Raporda, küresel ekonomiye yönelik büyüme beklentileri düşürülürken dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 5,7 ve 2022 yılında yüzde 4,2 oranında büyümesinin öngörüldüğü kaydedildi. Fitch, eylül ayında açıkladığı beklentilerinde küresel ekonomik 2021 yılında yüzde 6, 2022 yılında ise yüzde 4,4 oranında büyüyeceğini tahmin etmişti.

Raporda, negatif yönde yapılan güncellemeye rağmen küresel ekonominin 2021 yılı büyüme beklentisinin 1973 yılından bu yana en hızlı büyüme oranına işaret ettiği aktarıldı. Ayrıca küresel ekonominin stagflasyondan çok uzakta olduğu da belirtildi.

Rapora göre, geçtiğimiz yıl boyunca küresel talepteki güçlü toparlanma, üretimde eşit bir iyileşmeyle karşılanmadı. Öte yandan arz darboğazlarının reel gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) bu yılın üçüncü çeyreğinde beklenenden daha az yükselmesine, fiyatlarınsa beklenenden daha çok yükselmesine sebep olduğu kaydedildi.

ABD ekonomisinin büyüme tahminleri düşürüldü

ABD ekonomisi ABD Doları

Raporda, sanayi üretiminde son zamanlarda yaşanan tedarik zinciri aksamaları sebebiyle ABD, Japonya ve Almanya gibi ekonomilerin bu yıla yönelik büyüme beklentilerinin düşürüldüğü aktarıldı.

ABD ekonomisine yönelik 2021 yılı beklentisinin yüzde 6,2'den yüzde 5,7'ye düşürüldüğü belirtilen raporda, ülkenin 2022 yılı büyüme tahmininin de yüzde 3,9'dan yüzde 3,7'ye indirildiği kaydedildi.

Raporda, Euro Bölgesi ekonomisinin 2021 yılı büyüme beklentisinin de yüzde 5,2'den yüzde 5'e düşürüldüğü ve 2022 yılı beklentisinin de değişim göstermeyerek yüzde 4,5 düzeyinde bırakıldığı belirtildi.

Fitch'in raporunda Çin ekonomisinin 2021'de yüzde 8 ve 2022 yılında yüzde 4,8 büyümesinin öngörüldüğü ifade edildi.

Enflasyon beklentileri yükseldi

Enflasyon

Mart ayından beri küresel tüketim mallarının fiyatlarındaki keskin yükselişin özellikle ABD'de sağlanan teşviklerin körüklediği mal talebindeki artışa işaret ettiği belirtilen raporda, mal fiyatlarının 2022 yılında istikrar kazanmasının beklendiği de bildirildi.

Enflasyon tahminlerinde genellikle yukarı yönde revizyonların olduğu belirtilirken, enflasyon baskılarının artması olasılığının yükselmesinin merkez bankalarını tedirgin ettiği de kaydedildi.

Raporda, enflasyonun bir kamu endişesi haline geldiği ve enerji fiyatlarında yaşanan şoklarla beraber daha da güç kazandığının altı çizilirken, enflasyon beklentilerinin arttığı vurgulandı. 

Raporda, yüksek enflasyonun politika gerilimlerini yükselttiğine işaret edilirken, ''Kovid-19'un Omricon varyantı, büyüme için aşağı yönlü risk yaratıyor. Fakat arzı olumsuz yönde etkileyerek daha fazla fiyat artışına sebep olabilir. Bu da merkez bankalarının normalleşmeyi geciktirmesi halinde risk anlamı taşır.'' değerlendirmesine de yer verildi.

Küresel para politikasında normalleşme, enflasyon etkisiyle hızlanıyor

Para politikası

Küresel enflasyon şokunun uzun zamandır devam etmesinin pek çok analisti ve merkez bankasını şaşırttığı aktarılan raporda bunun, küresel para politikasında normalleşmenin başlangıcını öne çektiği belirtildi.

Raporda, enflasyonun küresel para politikasında normalleşmeyi hızlandırdığı aktarılırken, Fed'in 2022 yılının eylül ayında ve İngiltere Merkez Bankasının bu ayın sonunda faiz oranlarında artışı gitmesinin beklendiği kaydedildi.

Para politikası tepkilerinin daha farklı hale geldiği belirtilen raporda, Avrupa Merkez Bankasının büyük ihtimalle faiz oranlarını 2023 yılına kadar sabit tutmasının beklendiği aktarıldı.

ABD Dolarının daha da güç kazanması beklenirken, daha güçlü bir dolar ve daha zayıf Çin büyümesinin 2022 yılında emtia fiyatları üzerinde baskı yaratabileceği, gelişen piyasa ekonomileri üzerindeki baskıyı ise artırabileceği belirtildi. 

Etiketler