Bej Kitap: ABD ekonomisinde toparlanma son iki ayda hız kazandı

Fed tarafından yayınlanan Bej Kitap raporuna göre, ABD ekonomisinde toparlanma son iki ayda hızlandı.

Bej Kitap: ABD ekonomisinde toparlanma son iki ayda hız kazandı

Fed tarafından dün yayınlanan Bej Kitap raporuna göre, ABD ekonomisinde toparlanma nisan ve mayıs aylarını kapsayan süreçte bir önceki rapor dönemine göre bir miktar hız kazandı.

Fed, aşılanma ve federal yardım çeklerinin etkisiyle beraber vatandaşların lokanta, otel, mağaza gibi yerlere yeniden dönmeye başladıklarını belirtti. Fakat işletmelerin, tedarik zincirlerindeki problemler ve iş gücündeki yetersizlikler sebebiyle talebi karşılayamadıklarını aktaran Fed, fiyatları yükseltmek zorunda kaldıklarını bildirdi.

İşletmelerden toplanarak derlenen bilgilerden oluşan Bej Kitap, nisan ve mayıs aylarını kapsayan dönemde ekonominin ılımlı bir hızla büyüdüğünü gösterdi. Raporda, ''Büyüme önceki raporlama sürecinden bir miktar daha hızlıydı." değerlendirmesi yapıldı.

Bej Kitap'ta imalat ve konut inşaat sektörleri de ham madde ve işçi yetersizliklerini rapor etti. Şirketler, raporda teslimat gecikmelerinden kaynaklanan problemler yaşadıklarını dile getirdiler. Araç satış bayileri, satışlarının iyi olduğunu fakat çip tedarikinde yaşanan sorunlar sebebiyle stoklarının azaldığını aktarırken, ulaştırma şirketleri güçlü taleple karşı karşıya olduklarını bildirdi.

Fed, artan ham madde ve navlun fiyatlarının tüketicilere yansıtılmasından dolayı fiyatların yılın başına göre daha hızlı bir artış gösterdiğini belirtti. Fed, "Temas kurulan şirketler, önümüzdeki aylarda maliyetlerde yükselişle karşı karşıya kalmaya devam edeceklerini ve tüketicilere daha yüksek fiyatlar uygulanacağını tahmin ediyorlar.'' dedi. 

Etiketler