Bugün piyasaların odağında enflasyon verileri olacak - 3 Haziran 2021

Bugün yurt içinde enflasyon verileri, yurt dışında Hizmet Sektörü PMI verileri takip edilecek.

Bugün piyasaların odağında enflasyon verileri olacak - 3 Haziran 2021

Yeni günde yurt içinde enflasyon verileri, yurt dışında Hizmet Sektörü PMI verileri takip edilecek.

Önemli satır başları:

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

ABD, aralarında Türkiye’nin de olduğu altı ülkeden yapılan ithalata yönelik yüzde 25 oranında vergi getirileceğini açıkladı. Fakat yeni vergiler uluslararası müzakereler devam ederken askıda olacak.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, AB kurumlarının Türkiye ile beraber AB adayı yedi ülkeye katılım öncesi destek amacıyla oluşturulan mali yardım paketini kabul etti.

Fed, salgının zirve yaptığı dönemde kredi piyasalarını yatıştırmak için uygulamaya koyduğu acil kredi kolaylığı yolu ile aldığı şirket tahvillerini satmaya başlayacağını bildirdi.

Fed Bej Kitap raporunda ABD ekonomisinin nisan ve mayıs döneminde önceki raporlama dönemine göre bir miktar hızlandığına dikkat çekti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi ekonomisini salgının neden olduğu çift dipli resesyondan toparlanana kadar destek vereceğini söyledi.

Bundesbank Başkanı ve ECB Yönetim Konseyi üyesi Jens Weidmann, ECB'nin iklim değişikliği ile mücadelede tahvil alımları yolu ile aktif bir rol almasına karşı çıkıyordu. Bu tutumundan vazgeçtiğini açıkladı.

Yurt içinde öne çıkan veriler:

10.00 - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından duyurulacak olan tüketici fiyatlarında nisan ayında aylık yüzde 1,68, yıllık yüzde 17,14 artış görülmüştü.

TÜİK aynı saatte yurt içi üretici fiyatlarını da yayınlayacak.

14.30 - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri açıklanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu ve rezervler öncelikli olarak takip edilecek.

BDDK ayrıca nisan ayına ve ilk dört aya ilişkin bankacılık sektörü rakamlarını da yayınlayacak. Bankacılık sektörü geçen yılın ilk dört ayında 19,65 milyar lira, bu yılın ilk çeyreğinde 16,01 milyar lira kâr açıkladı.

Yurt dışı gündem maddeleri:

15.15 - ABD'de Cuma günü açıklanacak olan istihdam verilerinin öncü göstergesi kabul edilen ADP özel sektör istihdam verileri yayınlanacak.

ADP özel sektör istihdamı nisan ayında 742 bin olarak açıklanmıştı. Mayıs ayında istihdamda 680 bin artış olması bekleniyor.

ABD'de;

14.30 - Challenger işten çıkarmalar,

15.30 - işsizlik başvuruları, tarım dışı verimlilik,

16.45 - Hizmet Sektörü PMI,

17.00 - ISM Hizmet Sektörü PMI,

17.30 - doğal gaz stokları,

18.00 - DOE petrol stokları gibi verilerin açıklanması bekleniyor.

Global piyasalarda Hizmet Sektörü PMI Endeksleri takip edilecek.

01.05 - Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan,

11.30 - İngiltere Merkez Bankası (BOE) Direktörü Sarah Breeden,

19.00 - BoE Başkanı Andrew Bailey,

20.50 - Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker konuşma yapacaklar arasında yer alıyor.

Etiketler