Avrupa Birliği Merkez Bankasından kripto para hamlesi geliyor!

CBDC çalışmalarına devam eden kurumlardan biri olan Avrupa Birliği Merkez Bankası konuyla ilgili bir rapor yayınladı. Raporda halka ulaşmayan bir merkez bankası dijital parasının başarılı olamayacağı ve ülke içindeki üstünlüğünü kaybedeceği belirtildi.

Avrupa Birliği Merkez Bankasından kripto para hamlesi geliyor!

Son 2 yılın en popüler ve herkes tarafından konuşulan ve bir şekilde dahil olduğu kripto para piyasalarıyla ilgili çalışmalarını yoğunlaştığını açıklayan Avrupa Birliği Merkez Bankası (ECB) dijital paralarla ilgili rapor hazırlayıp yayınladı.

Merkez bankaları, dijital paralara neredeyse tüm dünya önce bireysel daha sonra kurumsalların geçişinden sonra devletlerden de atak gelmesininin ardından öncü olmadıkları takdirde insanlar başka hizmet sağlayıcılarına yönelmek durumunda kalacağını düşündüğünü söyledi ayrıca şu açıklamalarda bulundu: 

Merkez bankaları, dijital para birimleri çıkarmadıkları sürece istikrar kaybı gibi riskler konusunda dikkatli olmalıdır. Hem yerel hem de sınır ötesi ödemelerin gelecekte dijital olarak yapılacağı düşünüldüğünde, CBDC çıkarmayan bir ülkenin insanları, başka ülkenin ödeme hizmeti sağlayıcısını tercih edecektir. CBDC’si olan ülkeler ise yerel ödeme sistemlerinde kendi özerkliğine sahip olur.

 Yayınlanan raporda halkın güvenini kazanmayı hedefleyen Avrupa Birliği Merkez Bankası CBDC'lerin tüm piyasalardan daha ucuza işlem ücretleri olduğunu ve daha fazla güvenliği olduğunu belirtti.

''CBDC’ler finansal erişime katılımı teşvik etmenin yanısıra ödeme hizmetlerine olan erişimi de artırır ve aracıları da ortadan kaldırır. Sistem, ülke dışındaki diğer ödeme hizmetleriyle entegre edilirse ülkeler arası ödemeler çok daha kolay hale gelir ve yaşanılan birçok sorun düzeltilmiş olur, sistem daha güvenli hale gelir'' açıkmalarını yaptı.

Daha önceki Avrupa Birliği Merkez Bankası haberlerimizde ECB başkanı Christine Lagarde, nıspeten diğer ülkelere ve büyük kurumsal şirketlere göre daha yavaş çalıştıklarını fakat sistemlerinin altı dolu olduğunu açıklamışltı. 2025 yılını hedefeyen açıklamalarının ardından birçok uzman 2025 yılı konusunda ciddi eleştirilerde bulunmuştu. 

Lagarde'nin bu hedefi Rusya, Çin, Fransa ve İsveç gibi kendi dijital paralarını çıkartacak ve bu konuda çok hızlı yol alan ülkelerden sonra olmasından dolayı 2025 hedefinin çoğu ülkeden geride kalmak demek. 

Etiketler