Fed ilk faiz artırımını ne zaman yapacak? Ekonomistler ne bekliyor?

Ekonomistler Fed'in ilk faiz artırımını 2022 yılının kasım ayında yapmasını bekliyorlar.

Fed ilk faiz artırımını ne zaman yapacak? Ekonomistler ne bekliyor?

CNBC tarafından gerçekleştirilen ankete katılan ekonomistler, Fed'in ilk faiz artırımını 2022 yılının kasım ayında yapmasını bekliyorlar. Nisan ayında yayınlanan ankette ilk faiz artırımının 2022 yılının aralık ayında olacağı tahmin edilmişti. 

35 ekonomistin katılımıyla yapılan ankette yalnızca 1 ekonomist Fed'in bugün bitecek FOMC toplantısında faiz artırımı yapmasını bekliyor. 

CNBC anketi, Fed'in yükselen enflasyona ve sıkılaşan iş gücü piyasasına rağmen bu yılın geri kalan döneminde gevşek para politikasını değiştirmesinin beklenmediğini de gösterdi.

Nisan ayında yapılan ankette olduğu gibi bu ankette de katılımcılar Fed'in aylık 120 milyar dolarlık varlık alımının azaltılması yönünde ilk sinyalin 2021 yılının ekim ayında verileceğini ve varlık azaltımının 2022 yılı ocak ayında gerçekleşeceğini öngörüyorlar.

Bunun yanında piyasanın normal fonksiyonunu göstermesi için varlık alımlarının cari düzeyde sürmesine ihtiyaç olmadığını düşünen katılımcıların oranı yüzde 86 olarak gerçekleşti. Bu oran nisan ayında yüzde 68 seviyesindeydi. Ekonomiye yardım için varlık alımlarına ihtiyaç olmadığına inananların oranı ise yüzde 65'ten yüzde 89'a yükseldi.

Enflasyondaki artışın sorulduğu katılımcıların yüzde 63'ü, ekonomiye ilişkin riskin, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya şimdi başlaması için yeterince yüksek olduğu yorumunda bulundu.

Etiketler