Bugün piyasaların odağında Fed faiz kararı olacak - 16 Haziran 2021

Yurt dışı piyasalar için haftanın en önemli gündem maddesi olan ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı bugün açıklanacak.

Bugün piyasaların odağında Fed faiz kararı olacak - 16 Haziran 2021

Yurt dışı piyasalar için haftanın en önemli gündem maddesi olan ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı bugün açıklanacak.

Bazı önemli satır başları:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 24 saatte 1 milyon 240 bin 311 kişinin aşı olduğunu bildirdi.

TCMB ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası arasında 30 Mayıs 2019'da imzalanan ikili para takası (swap) anlaşması 35,1 milyar lira ve 23 milyar Çin yuanı artırıldı ve toplam 46 milyar lira ve 35 milyar Çin yuanına yükseldi.

Amerikanın Sesi'nin haberine göre, ABD'li bir yetkili S-400 ile Kabil Havaalanı teklifinin bağlantısı olmadığını açıkladı.

New York’ta yüzde 70 aşılama sağlandı ve tüm kısıtlamalar tamamen kaldırıldı.

ABD Temsilciler Meclisi Bilim, Uzay ve Teknoloji Komitesi, teknoloji alanında Çin'in yarattığı tehdit ile mücadeleyi ve ABD'nin rekabet gücünü artırmayı hedefleyen yasa tasarısını onayladı.

ABD'de bir grup senatör, Ticaret Bakanı Gina Raimondo'ya mektup göndererek Çin'e ihracatı sakıncalı olabilecek yeni Amerikan teknolojilerinin belirlenmesini istediler.

ABD Başkanı Joe Biden, büyük teknoloji şirketlerine ilişkin eleştirileriyle tanınan Lina Khan'ı Federal Ticaret Komisyonu Başkanlığı için aday gösterdi.

Yurt dışında öne çıkan veriler:

Fed geçtiğimiz yıl mart ayında yaptığı 100 baz puan indirimden sonra düzenlediği tüm toplantılarında faizi sabit bıraktı.

21.00 - Piyasaların beklentisi bu toplantıda da faiz oranında bir değişikliğe gidilmeyeceği yönünde.

Kararın açıklanmasından sonra Fed Başkanı Jerome Powell, bir basın toplantısı düzenleyecek. Piyasalar Powell'dan gelecek açıklamaları izliyor olacak.

Fed faiz kararıyla beraber ekonomik projeksiyonlarını da açıklayacak. Fed yetkililerinin bir önceki raporda 2021 yılı büyüme beklentileri yüzde 6,5, 2022 yılı büyüme tahminleri ise yüzde 3,3 seviyesindeydi.

ABD'de;

14.00 - MBA mortgage endeksleri,

15.30 - ithal fiyatlar, konut başlangıçları,

17.30 - DoE petrol stokları bugün izlenecek veriler arasında yer alıyor.

09.00 - Avrupa piyasalarının açılmasıyla beraber ilk veri İngiltere'den gelecek.

Tüketici ve üretici fiyatları verileri piyasaların beklediği veriler arasında bulunuyor. Ülkede tüketici fiyatları nisan ayında aylık yüzde 0,6, yıllık yüzde 1,5 yükseliş kaydetmişti.

12.00 - Euro Bölgesi iş gücü maliyet endeksi ve ücretler verileri de gündemde bulunuyor.

Almanya 10 yıllık, İngiltere 14 yıllık tahvil ihaleleri düzenleyecekler.

ABD Başkanı Joe Biden, 20 Ocak'ta göreve başladıktan sonra Rus lider Vladimir Putin'le ilk kez bugün bir araya geliyor.

Yurt içi gündem maddeleri:

14.30 - Yurt içinde TCMB nisan ayına yönelik Konut Fiyat Endeksi verilerini açıklayacak. Mart ayında konut fiyatları aylık yüzde 2,4, yıllık yüzde 32,0 yukarı gelmişti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 3 yıl vadeli Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikasının doğrudan satışını gerçekleştirecek.

TBMM KİT Komisyonu'nda TOKİ Başkanlığı, Vakıf İnşaat ve Restorasyon A.Ş. ile Doğusan Boru Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2017 ve 2018 yıllarına ait kesin hesapları incelenecek.

Etiketler