FED faiz artırımı karşısında kararsız!

Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic, eylül ayında gerçekleştirilecek olan faiz toplantısı hakkında açıklamalarda bulundu. Bostic, gelecek olan veriler karşısında 75 baz puanlık faiz artışının mümkün olduğunu belirtti.

FED faiz artırımı karşısında kararsız!

FED'in faiz artışı kararında karışık sinyaller vermesi hız kesmeden devam ediyor. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, faiz artışının miktarı konusunda kararsız olduğunu vurgulayarak, veriler doğrultusunda 75 baz puanlık faiz artışının olabileceğini belirtti.

Bostic, eylül ayındaki faiz artırımı toplantısında 50 ya da 75 baz puanlık artış konusunda henüz bir karar vermediğini açıkladı.

bostic

FED'in faiz artırım kararını makroekonomik veriler etkileyecek

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, gelen verilerin faiz artırma kararını etkileyeceğinin altını çizerek, “Toplantı öncesi kritik istihdam ve enflasyon verilerini göreceğiz. Daha güçlü veriler ve enflasyonda yavaşlama olmaması Fed’i 75 baz puanlık artışa yönlendirebilir” ifadelerini kullandı.

Enflasyon etkileri hakkında konuşmanın erken olduğunu söyleyen Boctic, faiz artışı konusunda önlerinde uzun bir yol olduğunu belirtti. Bostic bu yıl FOMC'de oy kullanma hakkına sahip değil.

Bununla beraber ekonomiye bakışının pozitif olduğunu belirten Bostic, büyümenin 2022 yılında yüzde 2, 2023 yılında yüzde 0,5 ile 1 aralığında olacağını öngördü.

Bostic, AB'nin Rusya üzerinde uyguladığı yaptırımlar sonrası gaz sevkiyatının kesilmesini ve Çin tarafında yaşanan ekonomik huzursuzlukları da yakından takip ettiğini belirtti.

fed

Tüm gözler Jackson Hole Sempozyumunda

Küresel piyasalar, FED tarafından eylül ayında karar verilecek olan politika faizine yönelik kafa karıştıran gelişmelerden sonra, FED Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarını yakından takip ediyor. Yarın Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda konuşma yapacak olan Başkan Powell'in faiz kararı yönündeki açıklamaları piyasalar tarafından merak ediliyor.

FED'in gerçekleştireceği toplantısında anlaşmaya varılamayan faiz kararı ile ilgili olarak, yüzde  55 ihtimalle 50 baz puan, yüzde 45 ihtimalle de 75 baz puan faiz artışına gidileceği düşünülürken şu günlerde bu ihtimal eşitlenmiş durumda.

San Francisco FED Başkanı olan Mary Daly ise, enflasyona karşı duruşun önemli olduğunu ve herhangi bir karar almanın riskli olacağını belirtti. Bununla beraber faiz oranlarında 2022 yılının sonuna kadar yüzde 3 seviyesinde artması gerektiğini vurgulayarak, gelecek toplantıda 50 ya da 75 baz puanlık artışın makul olacağını söyledi.

St. Louis FED Başkanı James Bullard, geçtiğimiz hafta ekonominin iyi durumda olduğunu belirtti. Bunun üzerine yüksek enflasyonun karşısında 75 baz puanlık faiz artışının uygun olacağını söyledi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler