Fed 2022’de faiz artışına hazırlanıyor | Fed faiz artırırsa ne olur?

Fed faiz artırımına gidecek mi? Fed faiz artırırsa ne olur? Gelin, tüm bu soruların cevaplarına birlikte bakalım. New York Fed Başkanı John Williams, yaptığı açıklamalarda enflasyonu yüzde 2 civarına indirmeyi ve varlık alımını azaltacakları yönünde açıklamalarda bulundu.

Fed 2022’de faiz artışına hazırlanıyor | Fed faiz artırırsa ne olur?

Fed Başkanı Jerome Powell, yaptığı açıklamalarda enflasyonu yüzde 3 civarına indirmeyi ve varlık alımını azaltarak gelecek yıl faiz artışının seçenekler arasında olduğunu ifade etti. 

New York Fed Başkanı Jerome Powell bu haftaki toplantıda, enflasyonlar daha agresif bir şekilde mücadele etme tutumunun bankanın gelecek yıl faiz artışına başlaması için destekleyici olduğunu belirten ifadelerde bulundu. Jerome Powell, faiz arış kararlarının ekonomik veriler göz önünde bulundurulduğunda alınacağını belirtti. 

Fed bilindiği üzere Amerika Birleşik Devletleri'nin merkez bankasıdır.  Federal Rezerv Sistemi (Federal Reserve System–FED), ülkenin para politikasını yönetmektedir. ABD’nin mali sisteminin istikrarının sağlanması ve sürdürülebilmesi açısından oldukça önemli bir kurumdur. Fed tarafından faiz artışı ya da düşüşü yapılması doğrudan dolar üzerinde etkili olduğu için pek çok ülke ekonomisini de yakından ilgilendirmektedir. Peki, Fed faiz artırımına gidecek mi? Fed faiz artırırsa ne olur? Gelin, tüm bu soruların cevaplarına birlikte bakalım.

Fed Faiz Artıracak Mı? | Fed Faiz Artışı Değerlendirmesi

Fed Faiz Artıracak Mı? Sorusu ABD’li ekonomistlerin son dönemlerde üzerinde yoğun bir şekilde durduğu sorular arasında yer almaktadır. Williams CNBC’ye verdiği röportajda, Fed'in resesyona neden olmayacak şekilde enflasyonda istikrarı sağlayacağı ve buna güveninin tam olduğuna yönelik olarak açıklamalarda bulundu.

Fed/Williams İşsizlik Oranı Tahmini

Williams bu açıklamaların peşine enflasyonun gelecek sene de hedefin üzerinde olma ihtimalinin olduğu, 2022 sonunda işsizlik oranının ise yüzde 3.5 olacağı tahmininde bulundu.

Fed'den Faiz Artışı Sinyali

Fed Başkanı Jerome Powell ve yetkililer, Çarşamba günü gerçekleştirmiş oldukları toplantıda varlık alımını azaltma sürecini hızlandırmaya ilişkin karar almıştı.

Bloomberg Ht tarafından ise, bu durumun 2022 yılı için 3 faiz artışı sinyali olduğu belirtilmişti. Bu durumların tamamı gerçekleşmiş olup şimdilerde ise 4. faiz artırımı gündeme alındı. Enflasyonu kontrol altına almak için daha agresif faiz artırımına gidilebileceğini dile getiren Powell, enflasyonu indirmek için her şeyi yapacaklarını dile getirdi.

Fed 2022’de Faiz Artıracak Mı?

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren tarafından yapılan açıklamada, Fed'in 2022 yılının sonlarına doğru faiz artırımına gidebileceği değerlendirilmişti. Ayrıca açıklamalarının devamında enflasyonun merkez bankasının ana hedefi olduğunu da belirtmişti. Bu açıklamaların üzerinden neredeyse 8 ay geçti ve FED tam 3 kez faiz artırımına gitti. Şimdilerde ise faizin bu yıl içerisinde bir kere daha artırabileceklerini enflasyon verilerinin güncellenmesinin ardından bu durumun netlik kazanacağı konuşuluyor.

Powell enflasyonda yaşanan yükselişin tedarik sıkıntılarından kaynaklandığını ve geçici olabileceğini ifade etmiştir.

Fed'in ilk faiz artırımını ise 2022 yılının sonlarına yapmasını beklediğini söyleyen St. Louis Fed Başkanı James Bullard aynı zamanda 2022 yılı boyunca yüzde 2,5 ve 3 arasında oluşacak yüksek enflasyonun faiz artırımı için gereken şartları sağlayacağını ifade etmişti.

Fed Faiz Artırırsa Ne Olur? | Dolar ve Altın Düşer Mi?

ABD'de enflasyon oranları beklenenin çok üstünde çıkmıştır. Açıklanan rakamlara göre ABD son 39 yılın enflasyon rekorunu kırmıştır. Bu haliyle FED tarafından faiz artışı gündeme gelmiştir. Peki, FED faiz artışı ülkeleri nasıl etkiler? Fed faiz artırırsa ne olur? Gelini hep birlikte bakalım.

Fed Faizi Artırırsa Altın Düşer Mi?

Fed'in faiz artırımı yurt içinde doların değerinin aşağı çekilmesi ihtimaline yol açmaktadır. Bu ihtimalin gerçekleşmesi durumunda ise altının gram ve ons fiyatı düşecektir.

Fed Faiz Artırırsa Borsa Düşer Mi Yükselir Mi?

Fed'in faiz kararı birçok ülke tarafından takip edilmektedir. Ülke borsaların Fed tarafından verilen faiz kararına göre tepki gösterebilmektedir. Fed faiz kararı ile dolarda değer kayıpları görülebileceği gibi aynı zamanda değer artması da yaşanabilir.

Fed Faiz Artırırsa Dolar Düşer Mi?

Fed’in faiz artırması durumunda piyasalarda yer alan doların azalacak olmasından dolayı dolar diğer para birimlerine karşı olarak değer kazanacaktır. Doların değer kazanması ile birlikte altında satışların görülmesi beklenilmektedir.

Etiketler