FED Başkanı Powell'ın konuşması başladı

Tüm piyasaların gözünün üstünde olduğu toplantı hakkında konuşmaya başladı.

FED Başkanı Powell'ın konuşması başladı

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Powell, varlık alımlarını azaltma kararı aldıkları FOMC toplantısı sonrası açıklama yapıyor.

FED Başkanı Powell konuşmasında şu cümlelere yer verdi:

-Reel büyüme oranı kayda değer şekilde yavaşladı-

-Talep çok güçlü, COVID geriledikçe ekonomik toparlanma bu çeyrekte toparlanacak.

-Bu yıl güçlü ekonomik büyüme bekliyoruz

 -İstihdamda iyileşme hızı yavaşladı

-Risklere karşı dikkatli olmaya devam ediyoruz. Covidin azaltılmasıyla ekonomik büyüme bu çeyrekte hızlanmalıdır. İşverenler, pozisyon doldurmakta zorluk yaşamaktadırlar.

 -Bu işverenlerle ilgili sorunlar hafifleştirilmelidir. Arz ve talep dengesizlikleri önemli fiyat artışlarına neden oldu. Enflasyon, FED’in yüzde 2 hedefinin üzerinde seyrediyor.

-Yüksek enflasyon baskısı öncelikle Covid ile ilgili faktörlerle bağlıdır. Ekonomimizin arz ve talep dengesizliklerini çözeceğine ve enflasyonun düşeceğine inanıyoruz. Şu anda faizleri artırmanın zamanı değil. Daha uzun bir yolumuz var.

-Varlık azaltımı önümüzdeki yılın ortasına kadar tamamlanacak. Bir sonraki çeyrekte enflasyonun yüzde 2 veya 3 oranında düşeceğini öngörüyoruz.

- Faiz oranları konusunda sabırlı olabiliriz. Cevap gerekirse, hareket etmekten çekinmeyeceğiz. Gelecek yılın ortalarına kadar maksimum istihdama ulaşabiliriz. İşçi maaşları hızlı bir şekilde artmakta.

-Endişelerimiz, maaşların enflasyondan daha hızlı artması olacaktır. Şuanda maaşlarla ilgili sorunlu bir artış görmüyoruz. Yaşadığımız enflasyon işgücü piyasası ile alakalı değil aksine yüksek taleple alakalıdır.

 -Yüksek enflasyonun devam etmesini bekliyoruz ve bu riskleri çözmek için önlemler almalıyız.

- Çeşitli olası senaryolarla karşılaşmaya hazırlanıyoruz. Varlık azaltma planından sapma ihtiyacı olursa bunu net olarak yapacağız. Bunu yapmamız gerekirse piyasaları ani etkileyecek aksiyonlar almayacağız. İşgücü piyasasına iyileşmesi için daha fazla zaman vermek istiyoruz dolayısıyla faiz oranlarını arttırmak istemiyoruz.

Etiketler
Fed