ABD Nihai Hizmet PMI ekim ayında 58,7’ye yükseldi

En son PMI verilerine göre, ABD hizmet sağlayıcıları ekim ayında ticari faaliyetlerde dik yükseliş kaydetti.

ABD Nihai Hizmet PMI ekim ayında 58,7’ye yükseldi

IHS Markit ABD için nihai Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerini yayınladı.

Verilere göre, Hizmet PMI ekim ayında 58.7, Kompozit PMI 57,6 olarak gerçekleşti. Beklenti Hizmet PMI'ın 58,2'ye, Kompozit PMI'ın da 57,3'e yükselmesi yönündeydi.

Hizmet PMI’da son genişleme genel olarak keskindi ve temmuz ayından bu yana en hızlısıydı.

PMI anketine göre ABD'de iş faaliyeti büyümesi, daha güçlü müşteri talebiyle üç ayın en yüksek düzeyine çıktı. Üretimde ve yeni siparişlerde daha hızlı genişlemeler olurken birikmiş iş kayıtları anket rekoru oranında yükseldi. Çıktı ücretlerinde en keskin artış bildirildi.

Aynı şekilde Kompozit PMI da ekim ayında güçlü yükseliş gösterdi. İmalat üretimi, arz sorunları tarafından kısıtlanmaya devam etse de genel genişleme, daha keskin bir hizmet sektörü yükselişiyle desteklendi.

Son anket sonuçları hakkında yorum yapan IHS Markit Baş Ekonomisti Chris Williamson, anketin ABD ekonomisinin dördüncü çeyrekte tekrar hız kazandığına yönelik göstergelere katkıda bulunduğunu belirtti.

Delta varyantı üçüncü çeyrekte büyümenin yavaşlamasına sebep olduktan sonra virüs vaka sayılarının hafiflemesini, özellikle yılın sonuna yaklaşırken ekonominin itici gücü olarak kabul edilen hizmet sektöründe, ekonomik aktivitede güçlü bir canlanmanın izlendiğini de ekledi.

Etiketler