FED nedir ve görevleri nelerdir?

Son dönemlerde fazla duyduğumuz FED'e ve görevlerine gelin yakından bakalım.

FED nedir ve görevleri nelerdir?

FED, Amerika Birleşik Devletleri'nde 1913 yılında çıkarılmış olan Federal Reserve yasası uyarınca kurulmuş olan ve Federal Reverse sistemi içerisinde yer almakta olan bankadır. Bankaların bir çeşit organizasyonu olarak da adlandırılmaktadır. Amerika Birleşik Devletlerinin merkez bankası FED i meydana getirmiştir denebilir. Merkezi Amerika'nın başkenti olan Washington’da olan bu sistem; Merkez bankasına benzer görevleri yerine getirmektedir.

 Büyük Buhran yaşandıktan sonra FED sistemine daha geniş bir yetki alanı verilmiştir. Bunun temel sebebi, Merkez bankalarının bağımsız olmasına dair benimsenmiş olan politikadır. Bağımsız Merkez bankaları daha sağlıklı ve tarafsız diyebileceğimiz karalar alabilmektedir. Dönemin hükümetlerinin etkisi altında olunmaması gerektiğinin önemi ancak  Büyük Buhran gibi büyük krizle anlam kazanmıştır. Bundan kaynaklı olsa gerek FED daha önemli yetkilerle donatılmıştır ve daha özgürleştirilmiştir.

FED'in global ekonomi düzeninde de oldukça önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu kadar önemli olmasının esas sebebine baktığımızda doğal olarak Amerikan ekonomisinin dünyanın güçlü ekonomisi olması yatmaktadır. Aynı zamanda dolar gibi her piyasa yer alan bir para birimine sahip olması da FED'e büyük avantaj sağlamaktadır. FED’in sermayesi esasej üye olan bankalara aittir. Tamamen bağımsız bir yapıya sahip olan FED, dünya ekonomisini ciddi anlamda etkilemektedir.

FED nedir ve görevleri nelerdir? - Resim : 1

FED'in görevleri:

FED diğer merkez bankalarına benzer misyon ve yetkilere sahiptir. Özellikle piyasanın kredi gerekliliğini ve para arzını mevcut iktisadi düzenin gereksinimleri uyarınca belirlenmesi ve aynı zamanda da sorunu olmayan bir bankacılık sistemine ulaşmak esas iki görevi olarak sayılabilir. Bunların yanında FED özel görevler de benimsemektedir. Bu görevler ise şunlardır;

-Bankaların denetlemek ve düzenlemek.

 -Madeni paraların ve kağıt paraların emisyonunu yapmak.

-Piyasa da ki para ve kredi hacmini belirlemek.

-Bankalara kısa dönemli borçlar vermek.

-Bankalar arası fon aktarımı sağlamak.

FED nedir ve görevleri nelerdir? - Resim : 2

FED'in piyasalara etkisi:

FED, dünya üzerinde yer alan en büyük ekonomilerden biri olan Amerikan ekonomisini elinde tutmaktadır dense yeridir. Doğal olarak bu durum diğer ekonomileri de etkisi altına almaktadır. FED in parasal politikaları ve doları dünya ticaretinde ki önemli yeri nedeni ile dünya piyasaları üzerinde ki en etkili kurumlardan birisidir. FED’in uygulamaya koyacağı para arzı ve faiz politikaları dünyadaki tüm ekonomiler tarafından yakından takip edilmektedir. Para basma yetkisini de elinde bulundurmakta olan FED, bu paranın ne kadarını Dünya piyasasına süreceği konusundaki çalışmaları da yönetmektedir. Bu çalışmalar son derece önemlidir çünkü dolar arzı, doların fiyatını da etkilemektedir.  Fazla miktarda dolar dolaşımının da az miktardaki dolar dolaşımının piyasada sıkıntılara yol açabilmesi durumundan dolayı FED'in kararları global ekonominin gidişinde büyük etki sahibidir.

Etiketler