Akreditif nedir?

Bir tür ödeme yöntemi de diyebileceğimiz ''akreditif'' kavramına ve akreditif kredi çeşitlerine gelin hep birlikte göz atalım.

Akreditif nedir?

Akreditif, alıcının talep ve talimatı göz önünde bulundurularak bir bankanın, belirli bir miktara kadar, önceden belirlenmiş bir vade süresi ile, belli belgelerin bildirilmesi karşılığında ve öngörülen koşulların yerine getirilmesi şartına bağlı olarak satıcıya ödeme yapılacağını, lehtar tarafından keşide edilen poliçeleri kabul ya da iştira edeceğini satıcıya karşı yazılı olarak taahhüt etmesi durumuna verilen isimdir.

Akreditif işlemi hem global hem de yurtiçi ekonomi için önemli bir işlem olarak kullanılmaktadır. Çünkü bankalar, alıcı ve satıcılardan bağımsız bir üçüncü kuruluştur bundan dolayı da tarafsızdır yalnızca akreditifte belirlenmiş olan kıstaslara göre ve ibraz edilmekte olan belgeler üzerinden işlemler yapmaktadırlar. Bu şekilde farklı zaman dilimleri ve uzak mesafeler sebebiyle oluşan iletişim zorlukları giderilmiş olur ve gerçekleştirilecek olan ticaret güvenli bir şekilde gerçekleştirilir.

Akreditifler, Milletlerarası Ticaret Odasının yayınlamış olduğu "Akreditiflere İlişkin Birörnek Usuller ve Uygulama Kuralları" broşürüne tabidir.

Akreditif nedir? - Resim : 1

Akreditif Çeşitleri nelerdir?

Stand-by Akreditif :

Stand-by akreditifler, bir tür garanti niteliği taşımaktadır. Akreditifi açmış olan banka, akreditif lehtarına karşı üçüncü bir şahıs olarak garanti vermektedir ve üçüncü şahıs ile yapılmış olan sözleşmenin yerine getirilmemesi halinde ödemede bulunacağını teyit etmektedir. 

Devredilebilir Akreditif:

Devredilebilir akreditifler ilk lehtarın malın asıl satıcısı veya üreticisi değil de komisyoncusu/aracısı olması durumunda tercih edilmektedirler . Bu aracı firmalar ihraç ettikleri ürünü kendisi üretmeyip,  bu ürünü üreten veya alan başka firmalara veya taraflara ihraç imkanı sağlamakta, yeterli parasal güce sahip olmadıkları veya banka kredisi veremedikleri durumlarda bir finansman aracı olarak devredilebilir akreditiflere başvurulmaktadır. Bir akreditif, amir banka tarafından sadece açık bir biçimde "devredilebilir" olarak adlandırıldığı takdirde devir yapılabilir.
 ​

Red-Clause Akreditif:

Red-Clause akreditifler satıcının malları hazırlaması için ön finansmana ihtiyacı olduğunda kullanılan bir akreditif yöntemidir. Bu tip akreditiflerde akreditif miktarının belirli bir kısmı veya tamamı malların sevkiyatından önce malı hazırlayacak olan satıcıya peşin bir şekilde ödenmektedir. Akreditifin red-clause olarak adlandırılmasının sebebi, mektupla açılan akreditiflerde, bu özelliğe dikkat çekilebilmesi için peşin ödeme şartının kırmızı ile yazılması durumudur.

​Rotatif Akreditif:

Rotatif akreditif, alıcı ile satıcı arasında süreklilik gösteren bir alım-satım anlaşmasının olması gibi durumlarda başvurulan akreditif işlemine verilen isimdir. Her seferinde yeni bir ticaret için ayrı ayrı akreditif açtırılması yerine önceden kararlaştırılmış bir süre süresince gerçekleştirilecek olan tüm ticari işlemleri kapsayacak bir akreditif açtırılır. Böylece akreditif otomatik yenilenerek sürekli bir hale gelir. Rotatif akreditifler, zamana veya miktara göre açılmaktadırlar.

Etiketler