FBI tüm mesajlara erişebiliyor! Whatsapp listenin zirvesinde

Birçok mesajlaşma uygulamasındaki yazışmaların FBI tarafından okunabildiği iddia edildi. Rolling Stone dergisi tarafından ele geçirilen belge ve yazışmalarda FBI’ın bu mesajlara ulaşabildiği ortaya çıktı.

FBI tüm mesajlara erişebiliyor! Whatsapp listenin zirvesinde
WhatsApp, Telegram, Signal, WeChat ve Viber gibi mesajlaşma uygulamalarındaki yazışmaların FBI tarafından okunabildiği iddia edildi. Rolling Stone dergisi tarafından ele geçirilen belge ve yazışmalarda FBI’ın bu mesajlara ulaşabildiği ortaya çıktı.

Araştırmacı gazeteci Kit Klarenberg, ABD'de istihbarat servislerinin siyaseti ve mevcut algıyı şekillendirmedeki rolünü araştırıp sunduğu bir raporda, Whatsapp ve iMessage'ın FBI'a en çok veri gönderen uygulamalar olduğu bilgisine yer verdi.

Property of the People (Halkın Mülkiyeti) grubu tarafından ortaya çıkarılan gizli FBI belgesi, içlerinde Whatsapp ve iMessage'ın da yer aldığı 9 farklı mesajlaşma uygulamasının, istihbarat servisine veri sağladığını gösterdi.

Belge, FBI'ın meta verileri izinler ve mahkeme celpleri yolu ile güvence altına alma yetkisini kısa ama şaşırtan detaylar ile ortaya koydu. Ayrıca Meta'nın WhatsApp ve Apple'ın iMessage uygulamalarının FBI'a en çok veri sağlayan uygulamalar olduğunu gözler önüne serdi.

7 Ocak 2021 tarihli ve FBI'ın Bilim ve Teknoloji Şubesi ve Operasyonel Teknoloji Bölümü tarafından hazırlanan belgede birçok popüler mesajlaşma uygulaması, bunlardan hangi bilgilerin sağlanabileceği ve araştırmacılar tarafından hangi verilerin güvence altına alınabileceği yer alıyor.

Uçtan uca şifreli olsalar da FBI'ın bazı durumlarda yazışmalara erişebildiği aktarılırken, FBI'ın şirketlerden mesajlardaki kişisel verileri talep edebileceği kaydedildi.

FBI'ın telefon numaraları, IP adresleri, konum, mesaj tarihleri ve kişiler gibi pek çok bilgiye erişebileceği ve gerçek zamanlı metadataları isteyebileceği belirtildi.

Whatsapp yetkilileri yaptıkları açıklamada, Whatsapp üzerindeki tüm mesajlaşmaların uçtan uca şifreli ve mesajların da güvende olduğunu söylediler. Ayrıca güvenlik güçlerinden gelen taleplerin dikkatle incelenerek, buna göre hareket edildiği de eklendi.

Etiketler