Et ve süt ürünlerine yeni zam geliyor! Et ve süt ürünleri neden zamlanıyor?

Hayvancılar tarafından et ve süt ürünlerine yeni zam yapılmasının kaçınılmaz olduğu açıklandı. Yem fiyatlarındaki artış nedeniyle et ve süt ürünlerine yeni zam yapılacak. Peki, kış aylarında et ve süt ürünlerine ne kadar zam yapılacak? Yem fiyatları düşecek mi? İşte detaylar…

Et ve süt ürünlerine yeni zam geliyor! Et ve süt ürünleri neden zamlanıyor?

Rusya ve Ukranya savaşı, Türkiye’deki hayvancılıkla uğraşan vatandaşları da olumsuz etkiledi. Zira, hayvan yeminde dışa bağımlı bir ülke konumunda bulunuyoruz. İthal edilen hayvan yemlerinin fiyatları 4 kat zamlandı. Bu durum hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın üretim aşamasında zarar etmesine neden oldu. Et ve süt ürünlerindeki zamlarında temel sebebi olarak yem fiyatlarındaki artış gösteriliyor. Kış aylarında ise fiyatların daha yüksek bir seviyeye çıkması bekleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yem fiyatları ile ilgili yeni bir düzenleme yapması talep ediliyor. Çiftçiler, et ve süt ürünlerine ne zaman zam yapılsa hemen ertesi günü yem fiyatlarının da zamlandığını ifade ediyor. Bu yüzden maliyetlerin düşürülmesinin mümkün olmadığı savunuluyor. 

Et ve süt ürünlerine yeni zam geliyor! Et ve süt ürünleri neden zamlanıyor? - Resim : 1
Et ve süt ürünlerine ne zaman zam yapılacak?


Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız için hazırladığı destek paketleri de fiyatların düşmesinde etkili olmadı. Et ve süt ürünlerine yönelik zam tüketicilerin ceplerini yaktı. Yem fiyatlarının kış döneminde yeniden zamlanması bekleniyor. Bu yüzden et ve süt ürünlerine de ek zam uygulanacak. Üreticilerin tüm çabalarına rağmen; fiyatlarda düşüş yaşanmamasının sebebi hayvan yemi ithalatı oluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ise boş kalan arazilerin dahi ekilmesi için çalışma başlattı. Özellikle hayvan yeminde kullanılan soyanın ekimi için teşvik edici olunacak. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, hayvan yeminin ithal edilmemesi halinde et ve süt ürünlerinin fiyatlarında düşüş yaşanacağını ifade ediliyor. Enflasyon oranlarına bağlı olarak, süt ürünlerine fahiş zam yapılmıştı. Tarım ve Kredi Kooperatifleri tarafından kar amacı güdülmeden satılan et ve süt ürünleri dahi vatandaşı memnun etmedi.