Erdoğan ve Biden S-400'ler konusunda anlaşabilecek mi?

ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO zirvesi sırasında yapacağı ikili görüşmede Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleri konusunda anlaşma ihtimali, piyasaların nasıl seyir izleyeceği merak ediliyor.

Erdoğan ve Biden S-400'ler konusunda anlaşabilecek mi?

Uzmanlar ikili arasındaki görüşmede S-400 konusunda anlaşmaya varılmasını muhtemel görmediklerini belirtiyor; Amerika Kongresi’ndeki kuvvetli kaygılara dikkat çekiyor.

Türk heyeti  Biden-Erdoğan görüşmesiyle iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönemin kapılarının aralanmasını umuyor. Amerika tarafı ise görüşmeyi daha çok iki müttefikin direk olarak ve açık bir biçimde kaygı yaratan konuların görüşüleceği ve beraber çalışabilecekleri alanlara odaklanabilecekleri bir fırsat olarak görüyor.

VOA Türkçe görüşmeden beklentileri ve NATO zirvesi kapsamında yapılacak olan ikili görüşmenin ardından ilişkilerin seyrini merkezi Washington’da bulunan düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu’ndan (GMF) kıdemli Türkiye uzmanı Jonathan Katz ve Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi (EDAM) Başkanı Sinan Ülgen’e sordu.

İkili beklenen dışında bir anlaşmaya ya da ortak bir noktaya varması durumunda piyasa beklenti üstü getiri sağlaması bekleniyor. Hafta içinde küçük yükselişlerin düzenli olması ve Borsa İstanbul'da yabancı oranın bir miktar artması her ne kadar uzmanlar çok fazla muhtemel vermese de bu inanca sahip yatırımcıların olduğunu gösteriyor.

Orta yol NATO gözetiminde kullanmak!

ABD Başkanı Biden ve Recep Tayyip Erdoğan'ın ortak bir noktada buluşma ihtimali ise düşük görülmesine rağmen beklenti NATO iş birliği ile s-400 füzelerinin Türkiye'de kalmasına müsama gösterme ihtimali var. Bu konuda herhangi bir anlaşmaya gidilmesi durumunda dövizin büyük bir düşüş yaşama ihtimali, borsanın yükselişi ve altında bir miktar düşüş gözlemlenmesi muhtemel.

Etiketler