MicroStrategy, bu kadar BTC'yi ne zaman satacak?

Türev borsası BitMEX'in eski CEO'su ve kurucusu olan Arthur Hayes, güncel gelişmeleri değerlendirdiği blog yazısı yayınladı.

MicroStrategy, bu kadar BTC'yi ne zaman satacak?

Yazdığı uzun soluklu blog yazısında, yoğun şekilde Bitcoin alımlarıyla dikkati üzerine çeken MicroStrategy’nin Bitcoin’leri ne zaman ve hangi koşullarda satmak mecburiyetinde kalacağına değinen Hayes, ayrıca fosil yakıtlar konusunda ‘devamlı ve körü körüne’ yapılan kötülemelere katılmadığını blog yazısında açıkladı.

El Salvador’un yasal para birimini BTC yapmasının bir devrim niteliği taşıması için henüz erken olduğunu belirten Hayes, bu tür ülkelerdeki işçilerin maaş olarak Bitcoin talep etmelerinin gerçek ve asıl önemli adım olacağını dile getirdi.

Ya Tahvillerin Karşılığını Ödeyemezse?

MicroStrategy’ninsahip olduğu Bitcoin’leri satmasının, gelecek dönemde vadesi dolmuş olacak tahvilleri ödeyip ödeyemeyeceğiyle alakalı olduğunu belirten Hayes, “Bu durumu pek olası görmüyorum” dedi:

“‘Michael Saylor sorumsuz bir adam mı yoksa dahi mi?’ Bu sorunun cevabı aslında Bitcoin’in fiyatında saklı. Çünkü Saylor, şirketini sahte bir Bitcoin ETF şirketine çevirdi. 2020’de 1.6 milyar dolarlık tahvil ihraç etti ve elde ettiği tüm gelir ile Bitcoin aldı. Aman Allahım!

Yüzde 0.75 dönüştürülebilir kuponlu tahvilin ödeme süresi 9 Aralık 2025’te geliyor. Yüzde sıfır kuponlunun ise 17 Şubat 2027’de. Eğer MicroStrategy, bu tahvillerin karşılığını ödeyecek para akışına sahip olmazsa ya da kurumsal tahvil piyasasına giremezse daha sonra elinde kalan tek seçenek varlıklarını satmak olacaktır.

Burada sorulması gereken soru; tahvili yeniden finansa etmenin ne kadarlık bir getiride ekonomik olmayacağıdır. Bu sorunun cevabı temel olarak, Bitcoin performansıyla ABD para arz büyümesinin yarışında var. Buna karar veren de FED’dir.

MicroStrategy’nin nakit yaratabilen bir şirket olduğu düşünüldüğünde ben tahvillerin ödenemeyeceğini sanmıyorum. Ayrıca birçok kurumsal tahvil yatırımcısı da sağduyudan yoksundur. Bazı yatırım tarzlarını körü körüne takip ederler. Bu yüzden Bitcoin’den ne kadar nefret etseler de MicroStrategy’nin kurumsal tahvilinin çekici bir getirisi varsa, bunu sonuna kadar satın alacakladır.

Fazla merak etmeyin, eğer CEO Saylor sizin için kendini kurban edecekse, zor denizlerde sizin portföyünüzü taşımaya devam edecek ve sizi çölde yürümeye mahkum etmeyecektir. Ayrıca Bitcoin, MicroStrategy’nin ödenmemiş tahvillerinden, şirketin kendi hisse senedinden çok daha iyi performans sergiledi. Hepsini geçti. Sürpriz!”

Fosil yakıtlarla ilgili de ayrıca blog yazısı yayınlayan Hayes, Fosil yakıtların kötü olduğu ve ekonomik olarak fosil yakıt kullanmayı bırakmak zorundayız gibi ifadelere katılmadığını söyledi. Eğer bu yanlış kanı herkese sirayet ederse yatırımcıların parası farklı yollara kanalize edilecektir. ''Evet, mutlaka fosil yakıtların çevreye bir etkisi var. Bu doğru ancak insanoğlu da yaşamak ve eğlenmek için bunları tüketiyor. Bu tüketim tarzının da dışında kalan birçok yol var.”

El Salvador'lu çalışanlar yasal para birimi BTC olduktan sonra maaşlarını BTC olarak talep ederse gerçek bir devrime dönüşebileceğinden bahseden Hayes, görmezden gelinen birçok işi alt tabakaya mensup insanların yaptığını dile getiriyor. Şayet ödemeler BTC ile yapılırsa para devrimini kabul edebileceğini söyleyen ve eğer bu devrim tamamlanırsa ''bende BTC ile ödeme yapılan bir işe girerim'' dedi.

BTC/TRY Bitcoin Türk Lirası
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 2151493.95
Satış 2152474.25
Değişim -11786.25%
Son Değer 2151984.1
En yüksek 2182111.74
En düşük 2151529.6
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler