Ehliyet affı gelecek mi? 2022 Ehliyet affından kimler yararlanacak?

Ülkemizde bir milyona yakın sürücünün merak beklediği ehliyet affı için düğmeye basıldı. Peki, ehliyet affı hangi cezaları kapsayacak? Alkollü araç kullanma ehliyet affı içerisinde yer alacak mı? İşte detaylar…

Ehliyet affı gelecek mi? 2022 Ehliyet affından kimler yararlanacak?

Ehliyet affı, trafikten men edilen 900 bin sürücüyü kapsamaktadır. Trafik kurallarına uyulmaması halinde sürücüler ceza puanı sistemi ile değerlendirmeye alınmaktadır. Trafik polisleri tarafından uygulanan cezaların toplamı sürücünün hanesine yazılmaktadır. 100 puan ve üzeri ceza olan sürücülerin  trafikten men edilmesine karar verilir. Ceza puanı sistemi kademeli olarak trafikten men edilme sürecine tabi tutulur.

Ehliyet affı gelecek mi? 2022 Ehliyet affından kimler yararlanacak? - Resim : 1

Ehliyete el konulması süreci nasıl işlemektedir?

İlk kez 100 puanın üzerine çıkan sürücü 2 ay, ikinci kez çıkılması halinde 4 ay ve üçüncü kez 100 puanın tamamlanması halinde 5 yıl sürücü belgesine el konulması ve trafikten men kararı alınır. Sürücü belgesine el konulmasının diğer sebepleri ise aşırı hız, alkol ve uyuşturucu madde etkisinde araç kullanmaktır. Ayrıca, hız sınırını açmak, sağlık problemlerinin araç kullanmaya uygun olmaması, yeni sürücülerin trafik kuralı ihlali yapması ve sürücü belgesinin geçerlilik süresinin dolması da trafikten men kararı alınmasını sağlamaktadır. Ölüme sebebiyet veren kazaya karışma suçu da ehliyet belgesine el konulmasına neden olmaktadır. Hakkında trafikten men kararı bulunan bir sürücünün yeniden araç kullanması halinde hapis cezası uygulanmaktadır. 2023 genel seçimleri öncesinde ehliyet affı kararının çıkmasını bekleyen sürücüler, sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışıyor. Ülkemizde trafikten men edilen bir milyon vatandaşın talebi ise ehliyet affının çıkarılması yönündedir. 

Ehliyet affı hangi cezaları kapsayacak?

TBMM’de 5. yargı paketinin kabul edilmesi ehliyet affı bekleyen vatandaşların umutlarının sönmesine neden olmuştu. Zira, 5. yargı paketi içerisinde icra, alım-satım konuları, çocuk haczi ve çocuk teslim merkezi sorunları yer alıyor. Lakin, ehliyet affıyla ilgili yeni bir düzenleme bulunmuyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise ehliyet affının gündem maddeleri arasında yer aldığını açıklamıştı. Bakan Soylu, belirli suçların affedilebileceği haberini vererek ehliyetine el konulan vatandaşların umutlanmasını sağladı. 2023 genel seçimlerinden önce gündeme taşınması beklenen ehliyet affının kapsayacağı suçlar ise netlik kazanmaya başladı. Ceza puanı sistemine göre ehliyetine el konulan sürücülerin ehliyetinin geri verilmesi bekleniyor. Ayrıca, alkollü araç kullanıcılarının da affedilecekler listesinde yer alacağı ileri sürülüyor. Lakin, ölüme sebebiyet veren ve sağlık durumu araç kullanımına uygun olmayan sürücüler için ehliyet affı uygulanmayacak.